Ingezonden persbericht


KIT - Koninklijk Instituut voor de Tropen - Tropentheater, Amsterdam>

P E R S B E R I C H T

GENETISCHE MODIFICATIE: LEVENSREDDEND OF LEVENSBEDREIGEND?

Publieksdebat over GMO's, landbouw en armoedebestrijding

Amsterdam, 19 september 2006

'Genetically modified organisms: life saver or disaster in disguise?' Zo luidt de titel van een publieksdebat over de relatie tussen moderne gentechnieken, duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding. In het Tropentheater in Amsterdam worden vooraanstaande experts hierover kritisch aan de tand gevoeld. Datum: woensdag 11 oktober; lokatie: Kleine Zaal Tropentheater, Linnaeusstraat 2, Amsterdam, aanvang 20.30 uur; kaarten: ¤ 7,50; voertaal: Enggels.

Is genetische manipulatie van landbouwgewassen een geschenk uit de hemel voor ontwikkelingslanden die kampen met voedselproblemen? Of is de genenrevolutie een ramp voor het milieu en een ontwikkeling die de werkelijke problemen met betrekking tot voedselschaarste maskeert? Weinig onderwerpen doen de gemoederen zo hoog oplopen als de toepassing van genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) in de landbouw.

Tijdens de internationale conferentie over Landbouw & Ontwikkeling (ICAD 2006) in Wageningen (10 oktober a.s. buigen internationale wetenschappers, beleidmakers, ontwikkelingsprofessionals en boeren zich over de kansen en bedreigingen van de 'genenrevolutie'. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam organiseert in dit kader op 11 oktober een levendig GMO-debat voor algemeen geïnteresseerd publiek.

Levert GMO-gebruik meer voedselproductie op en meer voedselzekerheid op? Wat zijn de gevolgen voor de economische afhankelijkheid van ontwikkelingslanden? En wat is de rol die multinationals in dit proces?

Over deze vragen gaan met elkaar en met de zaal in debat:
- Walter Alhassan (Ghana), coördinator van het Agricultural Biotechnology Support Project van het International Institute of Tropical Agriculture (IITA) in Nigeria;
- Harrie Oppenoorth, beleidsmedewerker milieu en duurzame ontwikkeling van ontwikkelingsorganisatie Hivos;
- Peter Ho, docent milieubeleid aan de Wageningen Universiteit. Gespreksleider is Gijs Weenink, directeur van de Debatacademie.

Filosoof, schrijver en programmamaker Bas Haring geeft met een speciale column een aftrap voor het debat.

___________________