Time : 16:15:23
Date : 02 October 2006
Sender Name: NV ZEBRASTRAAT

Poëzie op het doek tijdens het Filmfestival Gent

Gent, september 2006 - Poëzie op het doek tijdens het Filmfestival Gent Audiovisueel-literaire combinatie in de Zebrastraat

De Zebrastraat, waar net als vorig jaar het officiële festivalrestaurant en de Press & Industry Office van het Filmfestival gevestigd zijn, wil mensen cultuur laten beleven en laat daarbij de platgetreden paden links liggen. De Zebrastraat biedt daartoe een forum aan veelbelovende jonge kunstenaars, ongewone thema's en nieuwe
kunststromingen.
Zowel Dimitri Casteleyn, de auteur van de gedichtenbundel Omgekeerd uitgegeven door Uitgeverij PoëzieCentrum, als het
kunstenaarscollectief Plumage met het erotisch geladen werk Poèros, brengen visuele dichtkunst in de Zebrastraat. Kunstenaar Pjeroo Roobjee maakt zijn keuze uit vele gedichtenbundels en stalt ze uit in de leesplek.

De projecten van de Zebrastraat concentreren zich vooral op experimentele digitale en interactieve kunst. Het nieuwe initiatief Poëzie op het doek, toegankelijk voor het grote publiek, past in dit kader en toont dat moderne dichtkunst niet enkel statisch op papier bestaat, maar ook in beweging kan zijn. Poëzie staat centraal in dit multimediale project, waar het visuele aspect en het literaire in een unieke combinatie samengaan. Verzen bewegen begeerlijk op het doek, soms neutraal en af en toe op een suggestieve achtergrond, waardoor poëzie een nieuwe hedendaagse dimensie krijgt.

Casteleyn heeft zijn debuutbundel Omgekeerd in 2005 uitgebracht naar aanleiding van de 25e verjaardag van het Poëziecentrum Gent en is al in derde druk voorgesteld aan het publiek. Gedichten uit Omgekeerd verschenen inmiddels in verschillende bloemlezingen in Nederland en Vlaanderen. Omgekeerd bestaat uit zowel een klassieke dichtbundel als een cd-rom met bewegende gedichten. Bewegende gedichten van Casteleyn is een duet van tekst en technologie, van poëzie en pixels.

Poèros, een creatie van vzw Plumage met Lut de Block, Johan de Boose, Injas Devoldere, Koen de Vriendt, Bart Vandewege en Dominiq Van De Walle, is een zinneprikkelende film die bestaat uit vierentwintig passionele hoofdstukken, waar intimiteit en seksualiteit integer, schaamteloos en gemeenzaam worden benaderd. Bovendien is (video)kunstenaar Injas Devoldere kunstenaar van de maand oktober in De Zebrastraat, waar hij recent schilderwerk toont.

Roobjee levert een selectie aan gedichtenbundels die men kan inkijken aan de leestafel. Volgende zomer exposeert Roobjee met zijn ganse oeuvre in de tentoonstellingsruimte van De Zebrastraat.

Praktisch:
Poëzie op het doek, De Cirk - Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent. Van 11 tot 21 oktober 2006: van 12.00 tot 14.30 en van 18.00 tot 23.00; Toegang is gratis voor iedereen.
Voor meer informatie en/of interviews met de kunstenaars: vragen@zebrastraat.be

www.zebrastraat.be, www.omgekeerd.net, www.plumage.be

In samenwerking met het Poëziecentrum Gent.

Contactpersoon : Werner van Craenenbroeck, GSM 0474/69 36 03

URL: http://www.zebrastraat.be http://www.omgekeerd.net
http://www.plumage.be