Congres over woon- en wijkveiligheid 'Creating Safer & more Secure Communities'

Datum: 2 oktober 2006

Politie Hollands Midden en Rotterdam-Rijnmond en de Humberside Police (GB) in gezamenlijk congres over woon- en wijkveiligheid

De politiekorpsen Hollands Midden en Rotterdam-Rijnmond organiseren samen met de Humberside Politie en Hull University (GB) een congres over woon- en wijkveiligheid op donderdag 12 oktober a.s. 'Creating Safer & more Secure Communities' is de titel van het congres waar zo'n 170 Engelse en Nederlandse gasten aan kunnen deelnemen. De voertaal van dit congres is Engels.

Ongeveer honderd Engelse deelnemers starten woensdag 11 oktober het congres in Engeland, en komen vervolgens met de boot naar Rotterdam. Daar komen ze donderdagmorgen, 12 oktober, aan waarna het congres in het Nederlands Architectuur Instituut (NAI) wordt voortgezet. Zeventig Nederlandse congresgangers sluiten hierbij aan.

Deelnemers

De deelnemers van het congres zijn onder andere ambtenaren Integrale Veiligheid en Bouw- en Woningtoezicht, Stedenbouw, Ruimtelijke Ordening (van gemeenten uit de twee politie regio's) technisch beheerders, hoofden technische dienst van woningcorporaties, architecten stedenbouwkundigen, planologen, projectontwikkelaars en zelf ontwikkelende aannemers.

Sprekers

Professor Ian Colquhoun (verbonden aan de Universiteit van Hull) begint het congres met een lezing over 'Veilig ontwerpen en beheren van woonwijken'. Vervolgens geeft drs. Manuel López een toelichting op zijn onderzoek 'Space syntax' naar de ruimtelijke aspecten van veiligheid en invloed hiervan op het gedrag van inbrekers. Tenslotte geeft Hans Schelvis van Politie Rotterdam-Rijnmond uitleg over de veiligheidsaspecten die in het ontwerp en de bouw van de wijk Boterdorp zijn meegenomen. Omstreeks 14.00 uur zullen de deelnemers deze wijk, die volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen gebouwd is, bezichtigen. De congresdeelnemers kunnen hiernaast een bezoek aan het Architectuur Museum brengen.

Politie Keurmerk Veilig Wonen

Het Politie Keurmerk Veilig Wonen is ongeveer tien jaar geleden vanuit het Engelse 'Secured by Design' door twee politiemensen naar Nederland gehaald en verder ontwikkeld. Nu tien jaar later is het goed om te zien hoe ver we staan op dit gebied en hoe lokale overheden dit instrument toepassen in het kader van het integraal veiligheidsbeleid. Doel van het congres is dan ook het uitwisselen van kennis over woon- en wijkveiligheid met als belangrijke basis het Politie Keurmerk Veilig Wonen en het 'Secured by Design'. Bovendien kunnen de congresdeelnemers tijdens hun bezoek aan de veilige wijk met eigen ogen zien dat het keurmerk praktisch is en bovendien een mooie wijk oplevert. Een van de grondleggers van het Politie Keurmerk Veilig Wonen, Theo Hesselman, hoofdinspecteur van Politie Hollands Midden is op woensdag 11 oktober spreker op het congres in Engeland en zal in Rotterdam als vice-voorzitter optreden.

Noot aan de redactie,