IKON

IKON-televisie

Woensdag 11 oktober 2006

Nederland 2

20.41 - 21.20 uur: PAUL ROSENMÖLLER EN DE LIJSTTREKKERS

Voorafgaand aan de verkiezingen van 22 november reist IKON-presentator Paul Rosenmöller met de lijsttrekkers van zes politieke partijen naar locaties in het buitenland die er voor hen toe doen. Op deze voor hen zo inspirerende plekken wil Rosenmöller erachter komen waarom zij denken wat ze denken, zeggen wat ze zeggen en vinden wat ze vinden.

Afl. 1: Met Mark Rutte naar New York

Mark Rutte kwam eind mei als verrassende winnaar uit de strijd om het leiderschap van de VVD. Rutte put inspiratie uit mensen als Ronald Reagan, Bill Clinton en Hans Wiegel. Een goed politicus is voor hem iemand die in weinig tijd in staat is uit te leggen waarom er een probleem is en waarom hij of zij voor een bepaalde oplossing kiest.

Rutte licht zijn drijfveren toe in wat hij 'de hoofdstad van de wereld' noemt: New York. Een stad die volgens de VVD-er 'van iedereen' is: "Ik ga er twee keer per jaar naar toe. Er is hier een ongelooflijk vooruitgangsgeloof." Maar tijdens een bezoek aan de Big Apple ontkom je niet aan de schaduwkanten van de 'American Dream'. Geconfronteerd met dak- en kansloze New Yorkers zegt Mark Rutte: "Het risico van het imago van de VVD is, dat mensen mijn partij zien als een partij van alleen winnaars. Maar de VVD onder Mark Rutte zal niet een partij zijn voor de mensen die het al goed hebben, maar voor iedereen die iets van zijn leven wil maken."

Presentatie: Paul Rosenmöller; redactie: Lotje Dercksen, Jurgen Maas, Henriëtte Smit, Marieke van Santen;productie: Marie-Louise van Agtmael; regie: Hans Hermans, Martin Maat; eindredactie: Christof van Basten Batenburg.


---- --