Algemene Rekenkamer

Publicatie rapporten Monitoring Joint Strike Fighter en Managementinformatie over inzetbaarheid

Aankondiging rapporten

5-10-2006

de Algemene Rekenkamer publiceert twee rapporten over Defensie: Monitoring Joint Strike Fighter en Managementinformatie over inzetbaarheid

Op 11 oktober 2006 verstuurt de Algemene Rekenkamer een brief over de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling en aankoop van de Joint Strike Fighter (JSF) aan de Tweede Kamer. In deze brief melden we de uitkomsten van een internationale rekenkamerconferentie over de JSF, die eind september plaatsvond in Den Haag. Eind 2006 zullen de JSF-landen het contract voor de productiefase tekenen en de rekenkamers vinden dat de controlerechten goed geregeld moeten zijn. Bij de brief verschijnt het monitoringsrapport Monitoring verwerving JSF. Dit gaat over:
* de beschikbaarheid van informatie over onder meer de kostprijs van de JSF en het terugverdienen van ontwikkelingskosten;
* het besluitvormingsproces en de informatievoorziening aan de Tweede Kamer;
* de orders voor de Nederlandse luchtvaartindustrie;
* de aantallen toestellen voor Nederland.

Ook verschijnt op 11 oktober het rapport Managementinformatie over inzetbaarheid Defensie. De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de maandelijkse informatievoorziening van de defensieorganisatie aan de minister over de inzetbaarheid van de defensie-eenheden. Aanleiding voor het onderzoek is de invoering in 2006 van een nieuw systeem voor managementinformatie. Het is van belang dat de informatie of een defensie-eenheid operationeel gereed is, volledig en betrouwbaar is. Op basis van die informatie kan een eenheid immers ingezet worden, bijvoorbeeld voor een missie in het buitenland.

De pers kan exemplaren van de rapporten met persberichten op woensdag 11 oktober 2006 vanaf 9.00 uur ophalen aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Vanaf dat tijdstip kan de pers ook desgevraagd een PDF toegemaild krijgen. Zoals gebruikelijk kan hier niet over worden bericht totdat de Algemene Rekenkamer de rapporten aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd. Het embargo duurt daarom tot woensdag 11 oktober 2006 11.00 uur.