Rijksuniversiteit Groningen

Uitbreiding hoofd-hals oncologieteam biedt voordelen

Datum: 11 oktober 2006

Na de behandeling van kwaadaardige tumoren in het hoofd-halsgebied is de orale functie vaak erg verslechterd. Met behulp van implantaten kan de orale functie enigszins worden hersteld. Na bestraling zijn de mogelijkheden hiertoe echter beperkt. Kaakchirurg Pieter Schoen bestudeerde de effecten van het herstellen van kaak en aangezicht bij hoofd-hals oncologische patiënten. Hierbij richtte hij zich met name op de behandelplanning, de implantaatoverleving, de behandelresultaten en de kwaliteit van leven.

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van implantaten behoort te worden gezien als een regulier onderdeel van de integrale zorg voor de hoofd-hals oncologische patiënt. Verder blijkt onder meer dat plaatsing van implantaten al tijdens de operatie dient te worden overwogen. Dit om latere chirurgische ingrepen in bestraald weefsel te voorkomen en om de tijd die nodig is voor functionele prothetische rehabilitatie te bekorten. Schoen pleit ervoor om de hoofd-hals-prothetist en de implantoloog deel te laten uitmaken van het multi-disciplinaire hoofd-hals oncologieteam en ze te betrekken bij het behandelplan.

Pieter Schoen (1966) studeerde tandheelkunde en geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Kaakchirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De implantaten voor het onderzoek werden ter beschikking gesteld door Nobel Biocare Benelux B.V. Schoen is sinds 2003 als kaakchirurg verbonden aan het Ziekenhuis Walcheren te Vlissingen en het Oosterschelde Ziekenhuis in Goes. /JW

Datum en tijd

11 oktober 2006, 14.45 uur

Promovendus

P.J. Schoen

Proefschrift

Oral and maxillofacial rehabilitation of head and neck cancer patients

Promotores

prof.dr. G.M. Raghoebar, prof.dr. J.L.N Roodenburg en prof.dr. A. Vissink

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

via Joost Wessels, Bureau Voorlichting UMCG, tel. (050) 361 4464 of (050) 361 2200, e-mail j.r.l.wessels@bvl.umcg.nl