Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht Onder embargo tot woensdag 11 oktober 02:01 GMT

WNF onderzoekt voor tweede jaar vijf grote tissuefabrikanten: Europese huishoudens gebruiken minder gerecycled wc-papier

Het gebruik van gerecycled wc-papier, tissues en papieren servetten door Europese huishoudens is in 2006 niet gestegen, maar juist verder gedaald ten opzichte van 2005. Tot deze alarmerende conclusie komt het Wereld Natuur Fonds (WNF) op basis van een vandaag gepresenteerd onderzoek onder de vijf grootste tissuefabrikanten in Europa: Georgia-Pacific, Kimberly-Clark, Metsa Tissue, Procter & Gamble en SCA Tissue. De cijfers betekenen dat dagelijks nog steeds hele bossen door de wc worden gespoeld, waardoor de orang-oetan, Siberische tijger en sneeuwluipaard hun leefgebied steeds kleiner zien worden.

Hoewel het gebruik van gerecyclede vezels voor de totale productie van wc-papier en tissues wel is gestegen, komt deze stijging grotendeels voor rekening van de productie van toiletpapier en papieren handdoekjes voor de zakelijke markt: kantoren, scholen en hotels. Alleen Metsa heeft het percentage gerecyclede vezels voor consumentenproducten verhoogd. Volgens het WNF denkt de consument ten onrechte dat tissues van gerecycled materiaal van slechte kwaliteit zijn.

Het WNF beoordeelde de bedrijven onder meer op: het percentage gerecyclede materialen, de herkomst van het hout en het tegengaan van milieuverontreiniging bij de productie. De bedrijven konden een score van maximaal 100 procent halen. Vorig jaar scoorden alle vijf bedrijven onder de 50 procent. Dit jaar hebben twee van de vijf bedrijven een score boven de 50 procent. SCA Tissue komt als beste uit de bus met 69 procent, gevolgd door Metsa met 53 procent. SCA Tissue is het enige bedrijf dat kan garanderen dat de producten niet worden gemaakt van hout uit slecht beheerde bossen.

"We zijn blij met de verbeteringen die de bedrijven laten zien, maar tegelijkertijd worden nog steeds bomen uit oerbossen en plantages over de hele wereld onnodig verspild, en komen zij meteen terecht in onze toiletten en afvalbakken", aldus Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF. Het WNF roept consumenten op om in de supermarkt alleen producten te kopen die van 100 procent gerecyclede vezels zijn. Tegelijkertijd roept het WNF supermarkteigenaren op om alleen natuurvriendelijke tissueproducten aan te bieden".

Bossen die door de tissueproductie ernstig te lijden hebben zijn te vinden in Rusland, de Baltische staten, Brazilië, Chili, Indonesië en Zuid-Afrika. Het verwerken van maagdelijk hout in een wegwerpproduct als wc-papier is doodzonde en verkwistend, vindt het WNF. Het WNF heeft het onderzoek naar de tissuefabrikanten voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgevoerd. De bedrijven worden in 2007 opnieuw beoordeeld.

////////////////