Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 11 oktober 2006

In Pdf (4 Mb) en in tekst


· Besluiten dagelijks bestuur


· Aanvragen bouwvergunningen


· Aanvraag kapvergunning


· Vergadering deelraad op 16 oktober


· Nieuwe starterscursus Ondernemen, iets voor u!


· Opening Avontureneiland Zuiderpark: Er kan gespeeld worden!


· Onderscheiding voor mevrouw Grosheide


· Werk aan gasaansluitingen verloopt voorspoedig


· Horeca-actie in Pendrecht en Zuidwijk


· Open Atelierroute Charlois


· Geen Raadstafel


---

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij de deelgemeentesecretarie, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beropepschrift mee met uw verzoek.

Onderstaand vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Vergunning verleend:


1. aan de Bewoners Halsterenstraat voor het plaatsen van twee vuurkorven en gebruiken geluidsinstallatie in de Halsterenstraat op vrijdag 27 oktober 2006 van 16.00 uur tot 21.30 uur in verband met een te houden Halloweenfeest (besluit 5 oktober 2006);


2. aan Educatieve tuinen Charlois voor het gebruiken van een geluidsinstallatie en het houden van een Halloween optocht door Pendrecht met brassband vanaf het grasveld bij de Vrouwenstudio Bruinissestraat/Kerkwervesingel op dinsdag 31 oktober 2006 van 15.30 uur tot 20.30 uur (besluit 6 oktober 2006).

Inritten:

Besluit tot:

1. a. het intrekken van de vergunning d.d. 30 augustus 2006 gericht aan HD Projectrealisatie m.b.t. het aanleggen van twee inritten aan de Driemanssteeweg;
b. het verlenen van een inritvergunning aan Breon Vastgoed voor het aanleggen van twee inritten aan de Driemanssteeweg (besluitdatum: 29 september 2006).

De besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl . U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

---

Aanvragen bouwvergunningen

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois maakt in het kader van art. 41 van de Woningwet bekend dat de volgende aanvragen voor een bouwvergunning zijn ingediend:


1. voor het oprichten van een winkel, Plein 1953 nrs. 11-15;
2. voor het vernieuwen van de gevelreclame, Wolphaertsbocht 3;
3. voor het vernieuwen van een gevelreclame, Zuidplein Hoog 787;
4. voor het vernieuwen van de gevelreclame, Schere 13-15;
5. voor het vernieuwen van de gevelreclame, Slinge 582

Bovengenoemde plannen moeten nog volledig worden beoordeeld.

Informatie over de voortgang van bovengenoemde plannen kan worden verkregen bij het Secretariaat Vergunningverlening van de dS+V, Galvanistraat 15, tel. 489 49 66, 489 55 88 of 489 64 37.

De status van de afhandeling van een bouwaanvraag kunt u ook inzien op de website: http://www.statusbouwaanvraag.cimplex.nl/. U moet dan wel beschikken over een inlogcode. Die wordt aan betrokkenen verstrekt via de ontvangstbevestiging door dS+V. Wie niet beschikt over de inlogcode kan wel zoeken ( bijvoorbeeld op postcode) welke bouwaanvragen er gedaan zijn in dat gebied. De meest actuele staan bovenaan.

Rotterdam, 11 oktober 2006

Namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois,

H. Goedhart

Directeur dS+V


---

Aanvraag kapvergunning

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning is ingediend:


1. voor het kappen van een perenboom en een Japanse kers staande in de tuin Korhaanstraat 22 (tuin overburen). Volgens aanvrager ondervindt hij overlast van overhangende takken en bloesemuitval en zijn de wortels in zijn tuin zichtbaar;

Bovenstaande aanvraag ligt tot en met woensdag 25 oktober 2006 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).


---

Vergadering deelraad op 16 oktober

Op maandagavond 16 oktober aanstaande vergadert de deelraad van de deelgemeente Charlois. De vergadering wordt gehouden in de kleine zaal van Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64.

Aanvang: 19.30 uur.

Vergaderingen van de deelraad zijn openbaar. U bent van harte welkom!

Agenda

Opening & vaste agendapunten

0. Vragenhalfuur bezoekers over onderwerpen die niet op de agenda voorkomen


1. Opening door de voorzitter van de deelraad van de deelgemeente Charlois, de heer D. Lockhorst en vaststelling van de agenda.


2. Vragenhalfuur ex artikel 51 Reglement van Orde deelraad 2005.


3. Behandeling ingekomen stukken

Informerend & Opiniërend gedeelte


4. Najaarsnota

Besluitvormend gedeelte


5. Notulen 25 september 2006


6. Najaarsnota


7. Sluiting

Vergaderstukken

Vergaderstukken liggen ter inzage bij de Centrale Balie van het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Ook zijn ze na te lezen op het Bestuurlijk Informatie Systeem via de website www.charlois.rotterdam.nl (via het menu politiek-bestuursinformatie).

Vragenhalfuur

Voorafgaand aan de vergadering is er gedurende maximaal een half uur gelegenheid om vragen te stellen over onderwerpen die niet op de agenda staan.

U kunt ook het woord voeren over de agendapunten die zijn opgenomen in het opiniërende gedeelte. Dit kan voorafgaand aan de behandeling van het agendapunt. Ook hiervoor is in totaal een half uur beschikbaar. Wilt u het woord voeren over een agendapunt, dan moet u dit wel van tevoren melden. Dat kan uiterlijk de maandagochtend van de raadsvergadering vóór 12.00 uur bij de griffier, tel. 010 410 7 443 / 507 of griffie@charlois.rotterdam.nl.

Overige vergaderdata in 2006: 30 oktober/ 6 november, 20 november (Raadstafel), 27 november, 11 december (Raadstafel), 18 december.


---

Nieuwe starterscursus Ondernemen, iets voor u!

De succesvolle gratis cursus Ondernemen, iets voor u! wordt ook dit jaar weer aangeboden door de deelgemeente Charlois. Vorig jaar leerden circa 20 mensen met plannen om een eigen bedrijf te starten de kneepjes van het vak. Ook dit jaar kunnen ondernemers in spe weer meedoen. Verder is er dit jaar voor het eerst een speciale cursus voor kunstenaars, die hun commerciële vaardigheden willen verbeteren.

Omdat de cursussen nog deze maand van start zullen gaan, is het zaak u snel aan te melden.

Voor al die mensen die soms al jaren met het plan lopen een eigen bedrijf op te richten, heeft de deelgemeente Charlois een cursus opgezet die net dàt ene duwtje in de rug kan geven.

Obstakels voor het oprichten zijn vaak de benodigde vergunningen, vereiste diploma s, geld lenen, het belastingstelsel of de gevolgen voor de uitkering of huidige baan, en de slagingskans, om maar een aantal zaken te noemen.

Deelnemers hebben na de cursus de vaardigheden en kennis om succesvol een eigen onderneming te starten. Want een goed idee is de eerste stap, kennis van de aspecten van het ondernemersschap de tweede.

Tijdens de twintig lessen worden door middel van opleiding en persoonlijke begeleiding, vaardigheden eigen gemaakt en moet het zelfvertrouwen van de cursist gaan groeien. Hij/zij is aan het eind van het traject volledig op de hoogte van wat er te wachten staat bij het oprichten van een eigen bedrijf. Aan de cursus voor ondernemers kunnen 15 cursisten meedoen.

Kunstenaars

Charlois telt inmiddels vele kunstenaars. Tijdens de speciale cursus voor kunstenaars leren zij onder meer hoe zij hun kunst het best kunnen verkopen. Ook aan deze cursus kunnen 15 cursisten meedoen.

De cursus voor lokale ondernemers wordt gegeven door adviesbureau F-Fect. Aanmelden voor de ondernemerscursus kan bij Atlas, tel. 010 436 50 88;

Aanmelden voor de cursus voor kunstenaars kan bij F-Fect, tel. 010 204 59 45.


---

Opening Avontureneiland Zuiderpark

Er kan gespeeld worden!

Op woensdag 18 oktober kunnen 500 kinderen van basisscholen uit Charlois en Feijenoord als eersten spelen op de spectaculaire speeltoestellen van het gloednieuwe Avontureneiland in het Zuiderpark. Na het startschot van wethouder Bolsius om 11.00 uur kunnen zij zich vermaken op onder andere de enorme Chinese schommel, de grote glijbanen en het Mikado-bos.

Na de limonade en iets lekkers worden de kinderen in bussen terug naar hun scholen gebracht.

Wedstrijd

In de komende maanden kunnen zij en andere kinderen meedoen aan een wedstrijd om een naam te geven aan het strandje dat ook onderdeel is van het Avontureneiland. Hiervoor zullen in de komende maanden duizenden kaarten op alle basisscholen in Charlois, Feijenoord en IJsselmonde worden verspreid. De winnaar van deze wedstrijd zal uiteraard met een prijs beloond worden, maar mag ook in het voorjaar aanwezig zijn bij de grootse opening van het vernieuwde Zuiderpark.

Het Avontureneiland is na 18 oktober open voor grote en kleine bezoekers.

Zuiderpark

Leef je uit op Zuid

Genieten, ontdekken, beleven op 2 minuten afstand van het Zuidplein

Fotobijschrift:

Binnenkort: lekker spelen op de spectaculaire speeltoestellen van het Avontureneiland!.


---

Onderscheiding voor mevrouw Grosheide

Op zondag 8 oktober 2006 heeft portefeuillehouder Ed Goverde, namens het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois, mevrouw F.W. Grosheide onderscheiden met de Gouden Karel de Stoutespeld.

Deze hoogste Charloise onderscheiding is haar toegekend voor haar activiteiten en inspanningen tijdens 25 jaar als lid van het bestuur van de Stichting Jeugdhaven Charlois t Anker. Deze stichting gaat uit van de Gereformeerde Kerk te Rotterdam-Charlois. De stichting organiseert al vele tientallen jaren clubs voor jeugd, volwassenen en bejaarden die bijeenkomen in twee clubgebouwen aan de Carnisselaan en de Mezenstraat.

Mevrouw Grosheide, die in het begin van dit jaar op 84- jarige leeftijd haar functie heeft neergelegd kreeg zondag, aansluitend aan de zondagsviering in het clubgebouw in de Mezenstraat 4, de gouden Karel opgespeld.

Fotobijschrift:

Dagelijks bestuurder Ed Goverde laat mevrouw Grosheide de bij de Karel de Stoutespeld behorende oorkonde zien (foto: fotopersbureau Cor Vos)


---

Werk aan gasaansluitingen verloopt voorspoedig

ENECO NetBeheer beheert als onafhankelijk bedrijf het gas- en elektriciteitsnet in Charlois. Sinds 2005 is het bedrijf in Charlois bezig met het renoveren van 6.200 gasaansluitingen bij 15.500 adressen.

Dit verloopt voorspoedig; intussen zijn al 3.000 gasaansluitingen bij 9.000 adressen vervangen.

ENECO heeft kunnen rekenen op een goede medewerking van de bewoners. Alle bewoners van wie de gasaansluiting nog moet worden vervangen, krijgen een uitgebreide brief thuisgestuurd.

De werkzaamheden worden in nauw overleg tussen de gemeente en ENECO uitgevoerd om overlast te beperken. De werkzaamheden vinden zowel buiten in de straat, als binnen in de woning plaats. Buitenshuis wordt de leiding vervangen, binnenshuis wordt de aansluitleiding deels vervangen en behandeld. Daarvoor wordt de gastoevoer tijdelijk onderbroken. Daarom is het noodzakelijk dat de bewoners thuis zijn als ENECO NetBeheer bij hen aan het werk gaat.

De werkzaamheden in Charlois duren tot half 2007. Ze zijn onderdeel van het vijfjarenplan om verouderde gasaansluitingen en hoofdleidingen in de regio Rotterdam en omstreken te vervangen door kunststof aansluitingen. Naast dit renovatietraject voert ENECO Netbeheer ook inspecties aan de gasaansluitingen in Charlois en omstreken uit.


---

Horeca-actie in Pendrecht en Zuidwijk

Op 27 september heeft de deelgemeente Charlois alweer de vierde integrale horeca-actie van dit jaar gehouden. Ditmaal werd de horeca in de wijken Pendrecht en Zuidwijk gecontroleerd. Hierbij zijn 14 ondernemingen bezocht door de politie, de Vreemdelingendienst, Arbeidsinspectie, Eneco, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Voedsel- & Warenautoriteit en de deelgemeente.

Naast de overleggen die de deelgemeente Charlois regelmatig voert met ondernemers over het veiligheidsbeleid, worden ze een aantal keer per jaar onverwachts bezocht tijdens horeca-acties. Bij dit soort acties wordt gecontroleerd of Charloise horeca-ondernemers zich houden aan de wet- en regelgeving en of er geen onregelmatigheden binnen de ondernemingen voorkomen. De deelgemeente wil hiermee ook de overlast bestrijden en de kwaliteit van de horeca verhogen.

Resultaten

Tijdens de horeca-actie is gecontroleerd op de aanwezigheid van de benodigde vergunningen, illegale arbeid, veiligheid van de horecagelegenheden en onrechtmatigheden met betrekking tot sociale uitkeringen. Ook vonden er toetsingen aan de praktijk plaats.

De politie Bijzondere Wetten heeft in zeven gevallen een bestuurlijke waarschuwing gegeven voor het overtreden van de wet op de vergunningen. De Drank- en Horecavergunning van één van de exploitanten wordt ingetrokken in verband met het niet voldoen aan de inrichtingseisen. Een andere ondernemer kreeg een procesverbaal, voor het verkopen en meegeven van alcohol zonder Drank- en Horecawetvergunning.

De Eneco constateerde diverse onregelmatigheden, zoals ijkzegels die niet klopten, kapotte ruitjes van stoppen en afgekeurde gasslangen. Verder werd een exploitant aangemaand een betalingsachterstand van
1.300,--, de volgende dag te voldoen.

Vijf ondernemers kregen van de Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwingen in verband met de hygiëne. De keuken van één van de horecapanden was zelfs zo smerig dat er een procesverbaal uitgeschreven werd. De Vreemdelingendienst heeft een exploitant een procesverbaal aangezegd in verband met het zonder werkvergunning aan het werk hebben van een Letlandse dame. Hiervoor legt de Arbeidsinspectie een boete op van

4.000,--.


---

Open Atelierroute Charlois

Zaterdag 14 en zondag 15 oktober (van 10.00 tot 18.00 uur) wordt weer de Open Atelierroute Charlois gehouden. Tijdens de Open Atelierroute Charlois kunt u de ateliers bezoeken van circa 80 Charloise kunstenaars. Startpunt van de routes is Stichting B.a.d., Talingstraat 5. Hier staan gidsen klaar en is ook een groepstentoonstelling van alle deelnemende kunstenaars. Hier is op donderdagavond 12 oktober vanaf 20.00 uur ook een debat met als thema De kracht van lokale cultuur

Meer informatie: www.openatelierroutecharlois.nl


---

Geen Raadstafel

In verband met de herfstvakantie gaat de Raadstafel van 23 oktober aanstaande NIET door.