TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

11 oktober 2006

Mark Rutte doet ChristenUnie tekort
De Volkskrant, Forum, dinsdag 11 oktober 2006

VVD-leider Mark Rutte wil - in een volgende coalitie - alleen met het CDA verder. Als CDA en VVD de ChristenUnie nodig hebben voor een meerderheid, doet de VVD niet mee (Nederlands Dagblad, 9 oktober). Als belangrijkste reden voor het uitsluiten van de ChristenUnie voert Rutte aan dat die partij 'uitgesproken links' is. Rutte neemt met dit standpunt electoraal niet alleen een groot risico, maar heeft ook weinig boodschap aan het profiel van de ChristenUnie-kiezers.

Zij beschouwen zichzelf namelijk allerminst als links: maar liefst tweederde van hen omschrijft zichzelf als 'rechts'. Ongeveer even rechts als CDA en VVD. Bovendien ziet tweederde van de ChristenUnie-kiezers de partij graag in een kabinet met CDA en VVD, en prefereert slechts veertien procent een coalitie met de PvdA. Mark Rutte voelt zijn eigen kiezers wel goed aan, als hij aangeeft graag alleen met het CDA door te willen. Dat wil de helft van de VVD-kiezers namelijk ook. Maar de vraag is of de christen-democraten en liberalen na 22 november samen een meerderheid vormen. In de jongste TNS NIPO-peiling komen CDA en VVD samen op 68 zetels. Aangevuld met ChristenUnie zou de coalitie op 75 zetels uitkomen. Nog steeds te weinig, maar in zetelaantal de meest kansrijke, als we de große Koalition van CDA en PvdA niet meerekenen.

Hoewel een grote verkiezingswinst voor de ChristenUnie nog allerminst zeker is, wijst alles erop dat de partij de populariteit van lijsttrekker André Rouvoet zal weten te verzilveren. Met Rouvoet heeft de partij niet alleen de meest populaire lijsttrekker in huis, maar - in de ogen van de kiezers - ook de meest geloofwaardige, betrouwbare, intelligente en integere. Het lijkt er bovendien op dat de ChristenUnie er goed in slaagt om - anders dan bijvoorbeeld SP en GroenLinks - de kiezers ervan te weerhouden op 22 november een strategische stem uit te brengen. Waar Marijnissen en Halsema moeten vrezen voor een leegloop richting PvdA, is de animo onder ChristenUnie-stemmers om op het CDA te stemmen aanmerkelijk minder groot. Slechts één op de zeven geeft aan bereid te zijn om het CDA aan de verkiezingswinst te helpen.

Rest de vraag wat Mark Rutte precies bedoelde met zijn opmerking over het 'uitgesproken linkse' karakter van de ChristenUnie. Is het een politieke strategie om toch te proberen de ChristenUnie-stemmers los te weken, of misgunt hij Rouvoet de door hem zo gewenste sleutelpositie?

Remco Frerichs en Peter Kanne onderzoeken electorale en maatschappelijke trends in Nederland voor TNS NIPO.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ De Volkskrant vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79).