VVD


10-10-2006

VVD eurofractie pleit voor bescheiden verdragsherziening voor EU

VVD-fractievoorzitter Jules Maaten heeft vandaag tijdens het Staat van de Unie-debat in de Tweede Kamer gepleit voor een snelle, bescheiden verdragsherziening om de Europese Unie beter te laten werken.

Jules Maaten: "Waarom de ambitie van een heuse Grondwet? We moeten bescheidener zijn. Laten we eerst de werkelijk noodzakelijke institutionele hervormingen doorvoeren. Deze veranderingen hebben dan het karakter van een gewoon verdrag en vereisen niet per se een referendum in elke lidstaat."

Ook stelde hij de oorverdovende stilte in Nederlandse debat over de toekomst van Europa aan de kaak .

"Waarschijnlijk al tijdens het voorzitterschap van Duitsland in 2007, zal Nederland antwoord moeten geven op de vraag wat wij willen met Europa. Het volstaat dan niet om te zeggen 'wij doen even niet mee'."

Maaten gaf nog een idee mee om de communicatie tussen het Europees Parlement en het Nederlandse parlement te verbeteren. Bij het Staat van de Unie-debat mogen de aanwezige europarlementariërs wel spreken maar niet interrumperen of meedebatteren.

"Laten we beginnen met het organiseren van een gezamenlijke bijeenkomt van de betreffende Eerste en Tweede Kamerleden en de Nederlandse europarlementariërs, voor mijn part buiten deze zaal, waar interactie wel mogelijk is, en waar kritiek, interruptie en levendig debat de norm is."

Maaten vond overigens dat het kabinet Nederland goed in de EU had vertegenwoordigd en gaf daarvoor het rapportcijfer 8: "Een voortzetting van deze coalitie zou goed zijn voor de Unie. En als het volgende kabinet bovendien de noodzakelijke institutionele veranderingen mede tot stand kan brengen, dan beloon ik hen volgende keer graag met een negen."