Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 240 AW
Datum: 10 oktober 2006

Verkeerscampagne drie noordelijke provincies
'De lijnen op de weg veranderen, de verkeersregels niet'

Met de campagne 'De lijnen op de weg veranderen, de verkeersregels niet' vragen de drie noordelijke provincies aandacht voor de nieuwe belijning op de weg. Deze nieuwe lijnen vertellen automobilisten op wat voor soort weg ze rijden en wat ze op die weg kunnen verwachten. De lijnen geven niet aan wat het maximum snelheid is. Daarvoor zijn weggebruikers nog steeds aangewezen op verkeersborden. Om weggebruikers te attenderen op de nieuwe markering verspreiden de provincies een speciale folder. Deze folders zijn verkrijgbaar bij gemeenten, rijschoolhouders, politie en bibliotheken en worden uitgedeeld tijdens acties. In Fryslân wordt de boodschap vanaf november ook ondersteund door mottoborden langs wegen met nieuwe lijnen.

Groene streep
Op enkelbaans wegen die bedoeld zijn om vlot en veilig van A naar B te rijden, komen tussen beide rijstroken twee witte lijnen. Als deze twee witte lijnen doorgetrokken zijn is het verboden om in te halen. Bij onderbroken lijnen is inhalen wel toegestaan. Op enkelbaans autowegen worden de dubbele witte lijnen opgevuld met een groene kleur. Het verschil tussen een gewone weg buiten de bebouwde kom en een autoweg is door deze groene streep in het midden veel duidelijker.

Lijnen aan de zijkant
Aan de nieuwe lijnen kunnen weggebruikers ook aflezen of er op een weg in- en uitritten en kruispunten voorkomen. Deze wegen zijn voorzien van onderbroken lijnen aan de zijkant van de weg. De onderbroken lijnen vertellen weggebruikers dat zij rekening moet houden met andere weggebruikers die afremmen of afslaan en met weggebruikers die de weg komen oprijden.

Buitengebied
Een lokale weg door het buitengebied kan een weggebruiker (in de toekomst) herkennen door het volledig ontbreken van lijnen midden op de weg. Gemotoriseerd verkeer deelt in deze gebieden meestal de weg met fietsers, landbouwtrekkers en ander langzaam verkeer. Ook kunnen weggebruikers op deze wegen auto's tegenkomen die plotseling stilstaan om mensen in- en uit te laten stappen.

Invoering nieuwe markering
Om kosten en overlast voor weggebruikers te beperken, brengen de meeste wegbeheerders de nieuwe markering aan op het moment dat de weg toe is aan een onderhoudsbeurt. De komende jaren komt u daarom op steeds meer plekken in Fryslân nieuwe markering tegen. In de tussentijd kunnen weggebruikers nog zowel oude als nieuwe markering aantreffen.
-----------------------


---- --