Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 11 oktober 2006

Nederlanders vóór ontwikkelingssamenwerking maar aarzelend over opheffing handelsbarrières

Een ruimhartig beleid van de Nederlandse overheid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking krijgt brede steun vanuit de samenleving. Veel mensen hebben echter bezwaar tegen een vrijere wereldhandel als dat schadelijk is voor onze eigen economie en werkgelegenheid. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de Barometer Internationale Samenwerking 2006, een onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van draagvlakorganisatie NCDO.

Een ruime meerderheid (61%) van de Nederlandse bevolking vindt dat ontwikkelingslanden hun producten onbelemmerd op de Europese markt moeten kunnen brengen. Als onze eigen economie en werkgelegenheid er onder te lijden hebben, valt die meerderheid weg. Bijna de helft (49%) is voor handhaving van Europese importbelemmeringen die de eigen economie moeten beschermen. 30% is voor opheffing. Toegespitst op het conflict tussen de EU en China over de import van schoenen, is een meerderheid (54%) ervoor dat Brussel extra importbelasting heft. Dit is een ander standpunt dan de Nederlandse regering inneemt. Die heeft zich steeds verzet tegen hogere heffingen op Chinese schoenen.

Buitenland bedreigend?
Over de snelle economische groei van China en haar toenemende concurrentiekracht op de wereldmarkt, maken de meeste mensen zich niet ongerust. Een minderheid (29%) denkt dat China een bedreiging vormt voor onze manier van leven; 68% vindt dat niet. Een iets groter aantal (33%) vindt de Europese Unie een bedreiging; 58% vindt van niet. Dat ligt anders voor landen die gemakkelijker in verband worden gebracht met geweld en militaire acties: een ruime meerderheid (63%) gaf te kennen dat men moslimlanden een bedreiging vindt voor zijn/haar manier van leven, 45% zegt dat van de Verenigde Staten.

Steun voor overheidsbudget
Uit de Barometer Internationale Samenwerking blijkt ook dat er nog steeds veel steun is voor een ruimhartig hulpbeleid. Tweederde (63%) van de bevolking vindt dat het budget voor ontwikkelingssamenwerking op het huidige niveau (0,8% van het BNP, ruim 4 miljard euro per jaar) moet blijven. Van 17% mag het zelfs stijgen. Met dat bedrag wil de Nederlandse overheid onder andere een bijdrage leveren aan realisering van de millenniumdoelen, acht internationale afspraken om armoede te bestrijden. Ruim een kwart van de volwassen Nederlanders blijkt hier wel eens van gehoord te hebben.