Gemeente Weert

11 oktober 2006

WEERTENAREN OP DE WEBSITE VAN HET GEMEENTEARCHIEF

De website van het Gemeentearchief Weert is een groot succes. De site ging op 27 januari jl. de lucht in. Met gemiddeld 1000 bezoeken per maand bewijst hij dagelijks zijn grote nut in het kader van digitale informatieverstrekking over de geschiedenis van Weert. Aan de site worden steeds nieuwe, ook interactieve, mogelijkheden toegevoegd. Een interessante vernieuwing is de onlangs ingevoerde "Foto van de maand". Op de welkomstpagina van www.gemeentearchiefweert.nl staat deze foto. In de collectie van het gemeentearchief zitten veel foto's waarover weinig bekend is. Door op de Foto van de maand te klikken wordt duidelijk welke vragen het archief heeft over deze foto. Men kan zelf reageren en ook de reactie van anderen lezen.

Het Gemeentearchief Weert streeft ernaar zijn collectie van circa 35.000 foto's zo goed mogelijk toegankelijk te maken. Een groot deel van de collectie is al online te bekijken in de beeldbank die op de site staat. Als u bijvoorbeeld zoekt op de naam van de straat waaraan u woont, is de kans groot dat u een foto van uw huis vindt.

Een tweede nieuw onderdeel van de site is 'burgemeestersrekeningen'. Via het tabblad Zoeken > 'Archieven en collecties', komt u in dit deel. Al bijna twintig jaar hebben vrijwilligers gewerkt aan het toegankelijk maken van de voor de geschiedenis van Weert zo belangrijke burgemeestersrekeningen uit de periode 1483-1795. In deze jaarrekeningen werden de inkomsten en uitgaven voor de stad en het buitengebied uitgebreid en nauwgezet opgetekend. Men kan precies achterhalen hoe vaak er beloningen werden gegeven voor het vangen van wolven in het Weerterbos of wanneer er weer een nieuw plaveisel kwam in de Maasstraat. Omdat de rekeningen bol staan van persoonsnamen zijn ze vooral interessant voor mensen die bezig zijn met het onderzoek naar hun familiestamboom.

Tenslotte is de nieuwsservice van het gemeentearchief gestart. U kunt via de site te kennen geven of u op de hoogte wilt worden gehouden van activiteiten van het gemeentearchief en de uitgave van de Nieuwsbrief.

www.gemeentearchiefweert.nl is een site die men wel móét raadplegen als men iets over het verleden van Weert en de Weertenaren wil achterhalen.

Noot voor de media,