Gemeente Weert

11 oktober 2006

GESCHIEDENIS IN HET GEMEENTEMUSEUM WEERT, LOCATIE DE TIENDSCHUUR

Onder het motto Nationale Geschiedeniscultuur organiseren de Nederlandse musea van oktober tot en met december activiteiten rond het thema geschiedenis. Ook de deuren van het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, staan voor het publiek open. De Tiendschuur herbergt de collectie geschiedenis van Weert en omstreken.

De geschiedenis van Weert en omstreken gaat terug tot in de oude steentijd. Uit die periode en de latere brons- en ijzertijd bezit het museum diverse artefacten, van de schrapers en pijlpunten uit de steentijd tot de urnen en sieraden uit bronstijd en ijzertijd. Uit de Romeinse tijd zijn onder andere (wijn)zeven en bekkens te zien. De Late Middeleeuwen zijn in het museum vertegenwoordigd door diverse gebruiksgoederen zoals de stadskannen en het wapentuig. Daarnaast ziet u allerlei voorwerpen uit de leefcultuur, zoals schoeisel uit de 16e eeuw.

Graven van Horn
Graaf Philips van Horne is een van de edelen die zich verzette tegen Philips II van Spanje in de 16de eeuw. Hij werd door de koning veroordeeld tot de dood. Samen met van Egmond werd hij in 1568 onthoofd op de Grote Markt in Brussel. De geschiedenis van de graven van Horn en van de heerlijkheid Weert waren in de Late Middeleeuwen en in de 16de eeuw nauw met elkaar verbonden. Weert heeft zijn grote bloeiperiode in die tijd te danken aan de graven van Horn. Na zijn onthoofding werd zijn hart bijgezet in de familiegrafkelder in de Martinuskerk te Weert. Van hem toont het museum onder ander een fraai 16e-eeuws portret. Maar ook andere voorwerpen herinneren aan die tijd.

Pronkstukken
De zilveren koningsvogels en drinkhoorns zijn pronkstukken die resteren van de middeleeuwse schutterijen, markante voorbeelden van een groeiend burgerbewustzijn. Van ambachtgilden als timmermans-, tinnegieters- en lakengilde zijn diverse voorwerpen tentoongesteld. Uit de tijd van de vroege industrialisatie bezit het museum o.a. een oude houten drukpers, afkomstig van drukkerij Smeets, en een omvangrijke collectie pijpen. Deze pijpen, enig in hun soort in Nederland, zijn afkomstig van de fabriek Trumm-Bergmans. Ook bezit het museum enkele staande klokken afkomstig van Weerter klokkenmakers uit de 18e eeuw: Petronella van den Wijngaard, Nicolaas Gregoire en Petrus A. De Coster.

Museumjaarkaarthouders
Museumkaarthouders kunnen gratis deelnemen aan de rondleiding Van Horne op vrijdag 3 november om 14.00 uur in De Tiendschuur.

Informatie en rondleidingen

Het Gemeentemuseum Weert, locatie De Tiendschuur, is gevestigd aan de Recollectenstraat in Weert, tel. (0495) 525 610. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Voor rondleidingen kunt u contact opnemen met mw. J. Bongaarts, (0495) 575 474

of via e-mail: j.bongaarts@weert of bezoek www.museumweert.nl.

Noot voor de media,