Gemeente Tilburg

11-10-2006
Schuldhulpverlening verhuist naar Schouwburgring Budgetteringscursussen voor mensen met minimuminkomen

In het weekend van 6 en 7 oktober is bureau Schuldhulpverlening verhuisd naar de Schouwburgring 103 te Tilburg. De verhuizing was noodzakelijk omdat de huur van het pand aan de Gasthuisring was opgezegd. Op de locatie zijn ook enkele andere gemeentelijke diensten gevestigd.

Uitbreiding
Bureau Schuldhulpverlening is er om mensen met financiële problemen gratis te helpen. Samen wordt geprobeerd de schuldengroei te stoppen, beheersbaar te maken en in de loop van de tijd af te bouwen. Tilburg slaagt erin veel mensen weer op weg te helpen. Het aantal mensen dat in de schulden zit blijft echter te groot. Dat is reden geweest voor de gemeente om het bureau uit te breiden in 2005 en 2006, zodat meer mensen sneller geholpen worden, aldus wethouder Gon Mevis van Werk, inkomen en participatie.

Budgetteringscursussen
Jaarlijks worden ruim 2.500 mensen geholpen door Schuldhulpverlening. Het bureau heeft de afgelopen periode ingezet op het voorkomen van schulden, onder meer door het geven van voorlichting over hoe bewust met geld omgegaan kan worden. Komend jaar wordt nog extra geïnvesteerd in het geven van dit soort budgetteringscursussen. Mevis: En dat is nodig, de huidige consumptiemaatschappij drijft mensen in een spiraal van grote uitgaven. Lenen gaat te makkelijk, waardoor het ene gat met het andere gedicht moet worden. Als er dan onverwacht extra kosten komen dan is men niet meer in staat uit deze negatieve spiraal te ontsnappen. Meer en uiteindelijk ook verplichte aandacht voor budgettering is ook één van de aanbevelingen van de Taskforce Armoede.