Gemeente Harlingen

Harlingen zwaar teleurgesteld over kabinet
11-10-2006
Het college van burgemeester en wethouders van Harlingen is ernstig teleurgesteld over de antwoorden van het kabinet op vragen van de Kamerleden Joop Atsma (CDA) en Janneke Snijder (VVD), als ook de heer van der Staaij (SGP) tijdens de discussie over de PKB aflopen maandag.

Minister Winsemius, daarbij gesteund door diens collega minister Veerman van LNV, ging op vrijwel geen enkele verzoeken van bovengenoemde Kamerleden in om de haven van Harlingen enig perspectief op toekomst te bieden.

Belangrijkste teleurstelling is dat het kabinet door de zeewaartse uitbreiding van de Industriehaven bij voorbaat uit te sluiten, de komende tien jaar een discussie aan de hand van de regelgeving van de Natuurbeschermingswet onmogelijk maakt. Daarmee is ook de mogelijkheid om compensatie voor de natuur te treffen niet meer mogelijk. Bovendien zal de nodige optimalisering door het toenemend scheepvaartverkeer van de haven van Harlingen niet mogelijk zijn. En dat zou alleen al uit oogpunt van veiligheid zeer wenselijk zijn.
Ook is het college teleurgesteld dat de uitdieping van de Boontjes om economische redenen van de tafel wordt geveegd. Het kabinet zou meer moeten kijken naar de onveilige situaties die er nu al zijn en dus ook in de toekomst blijven bestaan, doordat er maar beperkt door de Boontjes kan worden gevaren door zowel de recreatievaart als de beroepsvaart.

Ook de uitbreiding van de ligplaatsen wijst de minister af. Dat bevordert volgens het college van B&W niet de veiligheid op de Waddenzee. De vergroting van de havencapaciteit van zowel de havens op de eilanden als op het vasteland is dan ook essentieel.