Provincie Zuid-Holland

Vierentwintig sollicitanten voor burgemeesterschap Spijkenisse

Op de opnieuw opengestelde vacature van burgemeester van de gemeente Spijkenisse, de grootste gemeente van Voorne-Putten, hebben vierentwintig kandidaten gesolliciteerd bij de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting begin april 2007 in functie treden.

De sollicitanten, zeven vrouwen en zeventien mannen, variëren in leeftijd van 42 tot 62 jaar. Van de sollicitanten zijn vijf lid van de VVD, vijf van de PvdA, vijf van het CDA, drie van D66, één van Groen Links, één lid van een lokale partij en vier van hen zijn partijloos. Zeven kandidaten zijn wethouder in een gemeente, of hebben deze functie eerder vervuld. Onder de sollicitanten bevinden zich zeven (oud-) burgemeesters.

De Commissaris van de Koningin, de heer J. Franssen, zal in de komende maand gesprekken voeren met de sollicitanten. Vervolgens legt hij een selectie van de meest geschikte kandidaten voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Spijkenisse. Deze commissie doet een aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad zal naar verwachting in januari 2007 twee kandidaten voordragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het burgemeesterambt van Spijkenisse (ca. 75.000 inwoners) kwam vacant nadat burgemeester J. Broekhuis in januari 2006 aankondigde per 1 september 2006 gebruik te willen gaan maken van de flexibele pensioenregeling FPU. Echter, de daarop volgende procedure leverde een te beperkt aantal benoembare kandidaten op. Op advies van de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, besloot Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de benoemingsprocedure op te schorten. Vervolgens verzocht de heer Franssen de heer Broekhuis het ambt van burgemeester van Spijkenisse te blijven vervullen tot in de vacature is voorzien. De heer Broekhuis is burgemeester van de gemeente Spijkenisse vanaf 16 maart 1996.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22