Gemeente Zoetermeer

Project Veiligheidsacademie in huidige vorm niet verlengd

De resultaten afgezet tegen de geleverde inspanningen van een jaar Veiligheidsacademie zijn teleurstellend. Het verbeteren van de positie van kansloze jongeren op de arbeidsmarkt, is onvoldoende gehaald. De evaluatie van het project biedt echter ook een aantal positieve punten. Projecten met het doel minder kansrijke jongeren toekomst te bieden, moeten dan ook zeker positief benaderd blijven worden.

Het project richtte zich op werkloze jongeren tussen de 18 en 23 jaar die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt en vaak al met de politie in aanraking zijn geweest. Slechts twee jongeren hebben inmiddels een vaste baan, een heeft een tijdelijk contract.

Ondanks de teleurstellende resultaten zijn er ook positieve ontwikkelingen uit het project voortgekomen. Zo kregen de deelnemende jongeren respect voor elkaar, ontstond er een vorm van normbesef en waren ze in staat om samen te werken. Begrippen als radicalisering en discriminatie kregen inhoud. Ook de korte stage die de jongeren volgden bij de wijkagenten pakten goed uit. Zowel de jongeren als de wijkagenten hebben hiervan geleerd.