Ingezonden persbericht


VINDEN.NL KOOPT NL-MENU VAN KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK

Holten, 11 oktober 2006 - Na ruim twee jaar van afwezigheid is de internetdienst NL-Menu weer terug. De eerste Nederlandse webgids is door de nieuwe eigenaar Vinden.nl nieuw leven ingeblazen.

Vinden.nl heeft NL-Menu (www.nl-menu.nl) overgenomen van de Koninklijke Bibliotheek. Het vernieuwde NL-Menu is gebaseerd op de Open Directory en is verbeterd met eigen technologieën. Zo is het mogelijk om gecombineerd binnen de webgids en op het web te zoeken. Voor populaire onderwerpen zijn snel menu´s toegevoegd waar bezoekers een overzicht te zien krijgen van relevante websites en webgidsrubrieken.

NL-Menu is in 1992, in de beginjaren van het Internet, opgezet om informatiebronnen van Nederlandse organisaties op internet te registreren en te rubriceren. Aanvankelijk heeft een samenwerkingsverband van Surfnet, de Nederlandse universiteiten en de Koninklijke Bibliotheek zich over het bouwen van deze nieuwe dienst ontfermd. Halverwege de jaren negentig heeft de Koninklijke Bibliotheek, na het wegvallen van enkele partners, de centrale redactie op zich genomen,. Sinds 1 april 2004 is de Koninklijke Bibliotheek gestopt met het aanbieden van deze webdienst.

Jan-Willem Tusveld, directeur Vinden.nl: "We zijn ons bewust van het feit dat de meeste internetgebruikers een zoekmachine gebruiken voor het vinden van informatie. Het voordeel van deze webgids is echter, dat alle opgenomen websites onder redactionele controle staan. Hierdoor is de kwaliteit van de resultaten vaak beter dan die van resultaten uit zoekmachines. We mikken dan ook op een gebruikersgroep die veelal niet de gewenste resultaten vindt bij een zoekmachine."

Meer informatie over de geschiedenis van NL-Menu is te vinden op: http://www.kb.nl/nieuws/2004/nlmenu.html

Meer informatie over de Open Directory is te vinden op: http://dmoz.org/World/Nederlands/about.html

Over Vinden.nl
Vinden.nl is eigenaar van de populaire de meta-zoekmachines Vinden.nl en Zoeken.nl, respectievelijk de 4e en 5e zoekmachine van Nederland. De meta-zoektechnologie maakt het mogelijk om met één zoekopdracht in meerdere zoekmachines tegelijk te zoeken. Door deze manier van zoeken wordt een veel groter deel van de informatie op het internet doorzocht, dan wanneer slechts één zoekmachine gebruikt wordt. Het zoeksysteem genereert de meest optimale zoekresultaten door de resultaten van andere zoekmachines te combineren en te filteren. Door deze techniek neemt de kans op ongewenste resultaten af. Naast het zoeken naar webpagina's biedt Vinden.nl diverse andere zoekdiensten aan, zoals het zoeken naar telefoonnummers, afbeeldingen, Video en MP3 bestanden.



Ingezonden persbericht