Gemeente Alkemade


Gemeente kritischer bij hanteren 4 weken termijn aanvullende stukken bouwaanvraag

11-10-2006

Bij het indienen van een bouwaanvraag is het noodzakelijk dat verschillende stukken worden ingediend om de aanvraag compleet te maken. In de Woningwet zijn daarvoor termijnen opgenomen. Vanuit de klantvriendelijkheid naar onze burgers en bedrijven zijn wij steeds bereid geweest om de termijn van 4 weken wat te verlengen als daarvoor goede argumenten werden aangedragen. Het is immers geen dagelijks werk voor u als inwoner en soms zijn er ook onderzoeken nodig, die wat tijd in beslag nemen. Deze extra weken werden dan ook wel toegevoegd aan de totale behandeltijd van de aanvraag.

Voor het indienen van een reguliere bouwaanvraag die in het bestemmingsplan past is in de wet bepaald dat de gemeente maximaal 12 weken mag besteden en 4 weken voor aanvulling van de stukken. Het is ons dan ook niet toegestaan om die termijn van 4 weken op te rekken, zoals in de praktijk met goede bedoelingen wel werd gedaan. Door het overschrijden van de termijn ontstaat er namelijk een bouwvergunning van rechtswege.

Dit betekent dat deze soepelheid in het hanteren van termijnen voor het indienen van aanvullende stukken niet worden kan worden toegepast. Het is daarom heel belangrijk dat u bij het indienen van de aanvraag rekening houdt met deze termijn in uw voorbereidingen voor het indienen van een aanvraag. Het is belangrijk dat deze zo compleet mogelijk wordt ingediend. Na de termijn van 4 weken voor aanvulling van stukken moeten wij uw aanvraag namelijk buiten behandeling stellen en moet u een nieuwe bouwaanvraag indienen.

Wij zullen bouwbedrijven, architecten en andere bedrijven die regelmatig bouwaanvragen indienen bij onze gemeente in een brief en informatieavond wijzen op deze strengere toepassing van de termijnen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de medewerkers van de sectie Bouwen van de gemeente.