Gemeente Doesburg


Samenwerking Doesburg-Rheden-Rozendaal

Intergemeentelijke samenwerking Doesburg, Rheden en Rozendaal

De colleges van Doesburg, Rheden en Rozendaal willen de mogelijkheden van intergemeentelijke samenwerking verder onderzoeken. Onderzocht gaat worden of het model om te komen tot één ambtelijke organisatie haalbaar is. Uitgangspunt is dat de bestuurlijke autonomie van de drie gemeenten gehandhaafd blijft. Doel van de samenwerking is verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening, vergroting van de deskundigheid en efficiëntie en het realiseren van kostenvoordelen.

Op 26 januari 2006 hebben de drie colleges een intentieverklaring voor intergemeentelijke samenwerking ondertekend. Sindsdien zijn verschillende onderwerpen/deelterreinen van intergemeentelijke samenwerking onderzocht. De drie colleges gaan nu onderzoeken of Shared Service volgens het zogenaamde centrummodel de beste vorm van samenwerking is voor de drie gemeenten. Bij dit centrummodel wordt de shared service ondergebracht bij één van de gemeenten, in een publiekrechtelijke constructie. In de praktijk is dit meestal de grootste gemeente qua inwonertal, in dit geval de gemeente Rheden.

Belangrijke uitgangspunt voor de intergemeentelijke samenwerking is in de 1e plaats dat de dienstverlening en de klantgerichtheid aan de burgers van de drie gemeenten op zijn minst op hetzelfde niveau blijft. In de 2e plaats is draagvlak bij alle betrokkenen, waaronder het personeel, de Medezeggenschapsorganen en de gemeenteraden, essentieel bij het onderzoek. Als eerste wordt nu een stappenplan opgesteld voor de invulling van het onderzoek.


----------