Metaalunie

PERSBERICHT

Nieuwegein, 11 oktober 2006

Aanpassing regeling kost 100 miljoen euro

Metaalunie eist aanpassing compensatieregeling ziektekosten voor kleine ondernemers

De Metaalunie wil dat het kabinet de voorgestelde compensatieregeling voor de ziektekosten van directeur-grootaandeelhouders (dga's) aanpast. De nu door het kabinet voorgestelde regeling geeft dga's een korting op de dividendbelasting. 80% van alle ondernemers met een BV in het midden- en kleinbedrijf valt buiten de boot omdat zij geen dividend uitkeren.

Van de 12.000 Metaalunieleden is meer dan de helft georganiseerd in een BV. Vrijwel geen enkele dga keert echter dividend uit. Tachtig procent is daar zelfs niet toe in staat omdat de financiële middelen hard nodig zijn om te investeren in nieuwe technologie. Deze ondernemers blijven nu verstoken van enige compensatie voor de ziektekostenverzekering. Terwijl juist voor deze ondernemers de premiedruk zwaar weegt.

De Metaalunie wil daarom een aangepaste compensatieregeling waarvan alle dga's profiteren. Dit betekent dat het kabinet extra geld moet reserveren. De 90 miljoen euro die nu is ingeboekt, is volstrekt onvoldoende om alle ruim 300.000 dga's in Nederland te compenseren voor de 6,5% ziektekostenpremie (een IB-ondernemer betaalt 4,4%). Daarvoor is een kleine 200 miljoen euro nodig.

Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel op 1 januari jl. gingen directeurengrootaandeelhouders (dga's) er flink op achteruit. Mede na lobby van de Metaalunie besloot het kabinet deze categorie ondernemers te compenseren. Eenmalig krijgen zij in 2007 een korting op de dividendbelasting (drie procentpunt). In theorie betekent dit een compensatie van maximaal 7.500 euro.

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 12.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 17 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan zo'n 135.000 mensen.