Politieberichten Heuvelrug, 11.00 uur

Utrecht, 11-10-2006

Politie gaat strijd aan met onverlichte fietsers en fietsendiefstal

DISTRICT HEUVELRUG Rijden zonder fietsverlichting bij schemer of in het donker, is voor overige verkeersdeelnemers niet alleen een grote ergernis, maar ook zeer gevaarlijk. Daarom heeft de politie in district Heuvelrug (gemeenten Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Renswoude, Rhenen en Utrechtse Heuvelrug) afgelopen weken regelmatig gecontroleerd op het gebruik van fietsverlichting in de donkere uren. Daar gaat de politie de komende maanden mee door!

Wat doet de politie? Controleren, bekeuren en opsporen!

Zodra de politie bij schemer of in het donker een fietser betrapt die zonder of met onvoldoende verlichting rijdt, krijgt diegene direct een bekeuring van 20 euro. Verder zal de politie tijdens de controles fietsen aan een nadere inspectie onderwerpen. Doel hiervan is het opsporen van gestolen fietsen, dieven en helers.

Wat kunt u doen? Registreren!

Niet iedereen kan zijn eigen fiets, brommer of scooter goed omschrijven. Een groene damesfiets met kinderstoeltje is moeilijk op te sporen, daar zijn er heel wat van.

Mocht onverhoopt uw fiets gestolen worden, dan heeft de politie graag uitgebreide informatie bij uw aangifte. De kleur van het frame en de spatborden, soort zadel, remmen en merk van de fiets. Ook belangrijk om te noteren is het framenummer. (Dit nummer is te vinden onder de trapas van het frame, de buis van het balhoofd op of het frame onder het zadel.) Een digitale foto is eventueel ook handig om te maken en laat uw fiets bijvoorbeeld door de fietsenmaker graveren.

Om de opsporing van uw gestolen fiets makkelijker te maken, heeft de politie op www.politie.nl/utrecht, een speciale fietsregistratiekaart die u kunt downloaden. (Ga naar de pagina Preventie > Registratiekaarten) Advies is deze kaart zorgvuldig in te vullen en te bewaren. Mocht u de kaart niet kunnen downloaden of printen, dan is deze kaart ook verkrijgbaar op het politiebureau. Op deze registratiekaart kunt u zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets invullen.

Goede aangifte

Als uw fiets, brommer of scooter gestolen wordt, doe daar dan meteen aangifte van bij de politie. Neem de ingevulde fietsregistratiekaart en de aankoopnota mee. Alleen als de politie een goede beschrijving heeft van de fiets en een framenummer, bestaat er kans dat als de fiets teruggevonden wordt, deze aan de rechtmatige eigenaar terug gegeven kan worden. Beschikt de politie slechts over een summiere omschrijving van de fiets, dan is de kans op teruggave zeer gering.

Brand in winkel

DRIEBERGEN-RIJSENBURG- Op woensdagochtend ontstond er brand in een winkel aan De Sluis. Politie en brandweer werden gewaarschuwd en waren snel ter plaatse. Door de hevige brand ontstond er veel rook en moesten de bewoners van 12 bovenliggende woningen hun woning verlaten. Zij werden opgevangen door familie. De brandweer bluste de brand. De mogelijkheid bestaat dat de brand is aangestoken en in de omgeving hield de politie een 37-jarige man uit Driebergen aan. Hij is ingesloten voor verhoor en onderzoek moet uitwijzen of hij iets met de brand te maken heeft. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Heuvelrug; 0900-8844.
Fietsen wachten op eigenaar

DRIEBERGEN - Maandagavond 9 oktober werd de politie naar de Hoendersteeg in Driebergen gestuurd in verband met overlast van de jeugd. Er zouden onder meer prullenbakken in brand worden gestoken. Toen de jongeren de politie in de gaten kregen, renden zij hard weg.

In de bosjes troffen de politieagenten daar meerdere onafgesloten fietsen aan. Ook stonden er bij de brug een aantal onafgesloten fietsen. De politie vermoedt dat deze fietsen zijn achtergelaten door de overlast veroorzakende jeugd.

Vijf fietsen zijn meegenomen naar het politiebureau in Doorn waar ze veilig op hun rechtmatige eigenaar wachten. De jongeren kunnen onder begeleiding van hun ouders en met geldige legitimatie de fietsen ophalen op het politiebureau in Doorn.

Voor publiek is het bureau op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag geopend van 13.00 uur - 16.00 uur. Wil men de fietsen op een ander tijdstip ophalen? Bel dan eerst even met het bureau in Doorn via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).