Dienstenbond CNV

CAO Mode- en Sportwinkels uitgekleed!
11-10-2006

Onlangs is er tussen de werkgeversorganisatie Mitex en vakbond De Unie een CAO akkoord gesloten. De andere vakbonden, waaronder CNV Dienstenbond, vinden dit een slecht akkoord. De CAO voor de Mode- en Sportwinkels wordt uitgekleed en de werknemers staan in de kou! Geen toeslagen voor koopavonden en zaterdagmiddag meer, meer flexibiliteit vooral ook voor kleinere contracten, geen mogelijkheid om bij overwerk meer te verdienen, twee dagen geen loon als je ziek bent! En vanaf 2008 geen loonsverhoging meer als je meer verdient dan het CAO-loon.

CNV Dienstenbond sluit zich niet aan bij het onderhandelingsakkoord tussen de werkgeversorganisatie Mitex en vakbond De Unie. De leden, werknemers in de branche, beslissen of we de CAO ondertekenen. Het is een slecht akkoord waarin de werknemers moeten inleveren. Dit akkoord verdient daarom onze goedkeuring niet.

Wij willen een betere CAO
De loonsverhoging van 5% is prima. U heeft deze zeker verdiend, de laatste verhoging was immers in juli 2004. Maar niet in een CAO-akkoord waarin fors ingeleverd wordt. Waarin al vastgelegd is dat er in de CAO die hierna in 2008 komt, nog meer ingeleverd moet worden.

Wat moet er beter?

* Ook in de toekomst een loonsverhoging voor iedereen.
* Een nieuw en beter loongebouw met goede lonen en een beter perspectief voor iedereen.

* Niet pas overwerkvergoeding als u meer gewerkt heeft dan 10 uur per dag of 45 uur per week. Geen verruiming van de arbeidstijden.
* Flexibiliteit naar + en 35% kan, maar dan wel meer inspraak in uw werktijden. Geen ondergrens van + en 6 uur, waardoor je bij een contract van 12 uur tussen 6 uur en 18 uur per week inzetbaar bent. Of nog erger bij een contract van 7,5 uur, tussen 1,5 uur en 13,5 uur per week.

* Toeslagen in de CAO laten staan is het beste resultaat. Een alternatief is de toeslag voor koopavonden en zaterdagmiddag ruilen tegen een volledige compensatie van het inkomensverlies. En een extra verhoging van de lonen van o.a. de verkoopfuncties. Waardoor de onregelmatigheid in de hoogte van het loon meegewogen wordt.

* Geen twee wachtdagen (twee dagen geen loon), iedere keer als u ziek bent.

* Een extra verhoging van het loon van 0,5% die u, als u daarvoor kiest, kunt besteden aan het sparen voor verlof. De werkgevers besparen vanaf 1 januari jl. 1,73% op de loonkosten aan bijdrage in het pensioen. Uw pensioenopbouw is minder geworden. Dat willen we hiermee compenseren.

Wij hebben de werkgeversorganisatie Mitex laten weten een CAO akkoord te willen sluiten met deze punten. Deze punten hebben wij niet verzonnen, maar heeft u en/of uw collega ons vertelt via onze website: www.cnvdienstenbond.nl/modesport , via ons e-mail adres: modesport@cnvdibo.nl , via de ledenraadpleging of door ons te vertellen wat uw wensen zijn tijdens de winkelbezoeken in september. Ook in de toekomst blijven wij bij u langskomen! En horen wij graag uw mening.

Wij willen een betere CAO voor u! Maar kunnen dat niet zonder u. Laat ons weten wat u vindt van onze inzet en stuur ons een e-mail. Leden ontvangen binnenkort per post nog een uitgebreide brief over het akkoord tussen Mitex en De Unie met antwoordformulier. Wij vragen u dringend dat antwoordformulier terug te sturen.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen (tel: 023-5651052 of e-mail: modesport@cnvdibo.nl). Meer informatie over CNV Dienstenbond kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl/modesport