Veilig Amsterdam


Stadsdeel Zeeburg - Zeeburg wil cameratoezicht voortzetten

11/10/2006 - Het Dagelijks Bestuur van Zeeburg wil in de Indische Buurt doorgaan met het cameratoezicht en een proef starten met mobiele cameras. Hiertoe heeft zij besloten op basis van een recente evaluatie van het cameratoezicht.

Sinds september 2005 is er cameratoezicht in de Indische Buurt. Inmiddels hangen er 11 cameras. Deze cameras zijn onderdeel van een bredere aanpak voor overlast in de buurt. Zo zijn er naast de cameras toezichthouders op straat en komen er binnenkort wijkmeesters. Van deze aanpak gaat een preventieve werking uit waardoor het bijdraagt aan de veiligheid en de leefbaarheid in de buurt.

Resultaten evaluatie
Uit het evaluatieonderzoek van Dienst Onderzoek en Statistiek is gebleken dat het in de gebieden waar cameratoezicht is, rustiger is geworden en mensen zich er veiliger zijn gaan voelen. Daarnaast vindt het overgrote deel van de ondervraagden dat hun privacy niet wordt aangetast. Met ondermeer deze uitkomsten is het merendeel van de doelstellingen die aan het begin van het instellen van cameratoezicht zijn afgesproken, gehaald. Hiermee is vastgesteld dat cameratoezicht het gewenste effect heeft.

Stadsdeelvoorzitter Nico Papineau Salm: 'Het enige doel dat niet gehaald is, is dat er nog geen daling is van de aangiftes bij de politie over overlast. In de evaluatie voor de volgende periode wordt het nog belangrijker dat ook dit zal afnemen. Daarnaast willen we met de toevoeging van mobiele cameras inspelen op eventuele verschuiving van problemen naar andere gebieden.'

De evaluatie cameratoezicht en een aantal opties voor het vervolg worden behandeld in de commissie van 10 oktober en de stadsdeelraad van 17 oktober 2006. De bovenstaande optie heeft de voorkeur van het Dagelijks Bestuur. De andere opties behelzen ondermeer doorgaan op de huidige weg of stoppen met het cameratoezicht.

Bord cameratoezicht

Kijk ook bij

> Cameratoezicht »
> Stadsdeel Zeeburg »