MinVenW: Vliegtuig controleert toestand dijken

Ministerie venw

http://www.minvenw.nl

Donderdag 12 oktober voert het bedrijf Miramap in samenwerking met Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
de eerste proefvlucht in Nederland uit met een vliegtuig waaronder apparatuur hangt die meet hoe vochtig de bodem van is. De metingen worden gebruikt om de kwaliteit van dijken te controleren.

De proef vindt plaats boven dijken aan de westkant van Utrecht, een aantal dijken rond de Nederrijn/Lek en boven de Utrechtse Heuvelrug.
Als de proef slaagt kunnen Rijkswaterstaat en de waterschappen het zogenaamde Miramapsysteem onder meer gebruiken om snel de veiligheid van de 4000 kilometer veendijken in Nederland te bewaken. Deze verzwakken namelijk als ze te droog worden. Nu inspecteert men de dijken door al lopend naar scheuren of verzakkingen te speuren. Dit is een tijdrovende, minder nauwkeurige methode. Metingen uit het vliegtuig worden vergeleken met bodemvochtmetingen op de grond. Miramap wil zowel in droge als natte perioden gaan meten. Het duurt nog minimaal een jaar voordat duidelijk is of de techniek daadwerkelijk toepasbaar is.

Ruimtevaart
Miramap maakt gebruik van radiometrie, een techniek die is ontwikkeld voor de ruimtevaart. Satellieten met deze techniek meten de vochtigheid van de aardbodem, bijvoorbeeld om te kijken of landbouwgronden uitdrogen. Vanwege de grote afstand tot de aarde levert de satelliet vrij grove meetresultaten. Miramap kan met het vliegtuig meer inzoomen op detailniveau. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam zijn ook betrokken bij de proef.

Innovatietestcentrum
De proef is geïnitieerd door het Innovatietestcentrum van Rijkswaterstaat. Samen met ondernemers en uitvinders onderzoekt dit centrum de kracht van innovaties voor de problemen waarmee Rijkswaterstaat te maken heeft in haar dagelijks werk.