Socialistische Partij

Parlementaire enquête JSF kan alvast gepland worden

11-10-2006 * Uit het rapport van de Algemene Rekenkamer over de financiële risico's rond de JSF concludeert SP-Kamerlid Krista van Velzen dat een parlementaire enquête over de JSF niet lang op zich zal laten wachten. Terwijl er in 1999 door defensie werd gesteld dat de aanschaf en het onderhoud van 114 toestellen ruim 4,5 miljard euro zou kosten, wordt nu voor 85 toestellen al gerekend op 14,6 miljard euro.

Van Velzen Van Velzen: "De toestellen worden al jaren lang maandelijks miljoenen duurder, we worden getild waar we bij staan. Als de Verenigde Staten besluiten minder JSF's voor eigen gebruik aan te schaffen - wat niet onwaarschijnlijk is - zal de stuksprijs nog verder stijgen. Hoog tijd om de stekker uit dit project te trekken: beter te laat dan veel te laat. Doen we dit niet dan zal de deelname aan de JSF de komende decennia als een financiële molensteen om de nek van Nederland hangen."

Het minderheidskabinet Balkenende III zegt nog geen besluit te nemen over de aanschaf van deze vliegtuigen, maar wil wel persé nog voor de verkiezingen een onderhoudscontract tekenen voor de JSF. "Je gaat toch geen onderhoudscontract tekenen voor iets waarvan de aanschaf nog onzeker is? We worden door CDA en VVD in een fuik gejaagd waar we niet meer uit kunnen."

Volgens de Rekenkamer zijn er aanzienlijke financiële risico's die ten tijde van de besluitvorming nog niet expliciet kunnen worden gemaakt. Dat alles levert een verwachte prijs van 14,6 miljard euro op voor 85 toestellen. "Volstrekte waanzin," concludeert Van Velzen. "Een hele generatie belastingbetalers gaat bloeden voor vliegtuigen waarvoor geen vijand te vinden is. Of wil de regering soms de Hofstadgroep bombarderen?"