Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 oktober 2006

Variant bouwplan De Vliegerstraat bespreekbaar

Projectontwikkelaar Segesta is bereid de zesde bouwlaag te schrappen uit het nieuwbouwplan voor De Vliegerstraat, als de gemeente de schade vergoedt die het gevolg is van deze wijziging, en mits met deze aanpassing juridische procedures worden voorkomen die de bouw kunnen vertragen.

Een bemiddelingsgesprek, dat projectontwikkelaar Segesta, Buurtoverleg De Geestmolen en wethouder Binnendijk van Ruimtelijke Ordening met elkaar hadden op donderdagavond 5 oktober, onder leiding van onafhankelijk voorzitter Huub Kolen, resulteerde in een variant op het bestaande bouwplan. Alle drie partijen gaven aan zich sterk te willen maken voor deze oplossing. De gemeente en de projectontwikkelaar onderzoeken ondertussen de hoogte van de te lijden schade, waarna deze met onderbouwing ter bestuurlijke afweging aan de commissie en gemeenteraad wordt voorgelegd.

Het bemiddelingsgesprek was nodig, nadat de gemeenteraad een motie had aangenomen waarin het college werd opgeroepen zich in te spannen voor een oplossing, waarbij de kloof tussen buurtbewoners en projectontwikkelaar zou worden verkleind of gedicht. Het oorspronkelijke bouwplan, goed voor 74 woningen, past binnen gemeentelijk beleid, dat woningbouw in binnenstedelijk gebied aanmoedigt en aan De Vliegerstraat woningbouw van maximaal zes bouwlagen toestaat. Omdat dit beleid door de gemeenteraad is vastgesteld heeft de gemeente onvoldoende middelen in handen om de projectontwikkelaar te binden aan andere uitgangspunten.

Aanpassing van het oorspronkelijke bouwplan kon daardoor slechts op basis van vrijwilligheid van de projectontwikkelaar. Deze bleek daartoe bereid voor zover de gemeente de schade vergoedt. Eén bouwlaag eraf betekent zes woningen minder. Inmiddels is duidelijk dat een dergelijke schadevergoeding de gemeente mogelijk vele tonnen zal kosten. Desondanks hecht het college eraan deze variant aan de commissie voor te leggen, mede met het oog op het budgetrecht van de raad. De ontwikkelaar en de gemeente willen zo snel mogelijk duidelijkheid verkrijgen over het te vergoeden schadebedrag, nadat de bestuurlijke afweging door de commissie en raad is gemaakt.

Projectontwikkelaar Segesta maakt wel een voorbehoud: Segesta voelt zich niet gehouden aan dit compromis, als er vanuit de buurt alsnog veel bezwaren worden ingediend die tot langdurige juridische procedures leiden in latere fases. Hoewel de projectontwikkelaar beseft dat iedere omwonende het recht heeft gebruik te maken van wettelijke mogelijkheden tot bezwaar en beroep, zal hij verder gaan met het oorspronkelijke plan als blijkt dat de vertegenwoordigers van de buurt niet spraken namens een grote groep buurtbewoners, op het moment dat zij dit compromis met de projectontwikkelaar en de gemeente bereikten.

De onderhandelaars namens het Buurtoverleg meldden donderdagavond dat zij mandaat hadden om te onderhandelen. Zij zijn akkoord gegaan met dit compromis, en zullen dit naar hun achterban verdedigen. Als blijkt dat in de gemeenteraad steun bestaat voor deze oplossing, overleggen gemeente en ontwikkelaar over schade, om over de hoogte van de geleden schade daadwerkelijk overeenstemming te bereiken. Daarna wordt het gewijzigde bouwplan in de bestaande procedure ingevoegd.

Meer informatie: afdeling Communicatie, André Bakker, (072) 548 89 91


-----------------------


---- --