Ingezonden persbericht


Gratis rookmelders voor huurders Wonen Zuid in Nuth

Ter gelegenheid van de Nationale Brandpreventieweek krijgen alle huurders van Wonen Zuid in Nuth een rookmelder cadeau. De Brandweer Parkstad-Limburg gaat in oktober op pad en deelt dan ruim 1300 rookmelders uit. De bedoeling is uiteraard dat de huurders deze rookmelder in hun woning installeren. Op zaterdag 28 oktober wordt steekproefsgewijs gecontroleerd of de rookmelders zijn geïnstalleerd. Is dat het geval, dan maakt de huurder bovendien kans op een aantrekkelijke prijs.

Eigenlijk kent deze actie enkel winnaars. Een rookmelder is immers een zeer effectief apparaat om bewoners te waarschuwen bij beginnende brand. Met name 's nachts als men slaapt. Branden in woningen vergen nog steeds gemiddeld 44 doden en 600 ernstig gewonden per jaar. Veel mensen denken dat zij bij een onverhoopte brand in hun eigen woning nog wel naar buiten kunnen. Dat verklaart wellicht de achteloosheid waarmee men met brandrisico's omgaat. Daarbij realiseren zij zich niet dat je van brand niet wakker wordt. Een smeulend vuur kan rookgassen produceren die de bewoners sluipend vergiftigen. Deze rookgassen zijn doodsoorzaak nummer 1 bij brand! Een rookmelder kan brand in een vroeg stadium ontdekken. Zodra de melder rook of roetdeeltjes 'ziet' of 'voelt', slaat hij onmiddellijke alarm met een doordringend geluidssignaal. Hierdoor hebben de bewoners meer tijd om zich in veiligheid te brengen en de schade tot een minimum te beperken. Een rookmelder is dag en nacht uw persoonlijke brandwacht in huis. In samenwerking met de Brandweer Parkstad-Limburg en de gemeente Nuth geeft Wonen Zuid regio Nuth-Valkenburg nu al haar huurders in Nuth een rookmelder cadeau. Ruim 1300 rookmelders worden door de brandweer uitgedeeld. De melder bevat een duidelijke installatie-instructie en een batterij. Deze batterij gaat ongeveer acht jaar mee. Het verzoek dat de brandweergasten tijdens de uitreiking van het apparaatje aan de Wonen Zuid-huurders richten, is om de rookmelder voor 28 oktober op de juiste plaats te installeren. Op die dag zal de brandweer steekproefsgewijs controleren. Deze controle-ronde wordt uitgevoerd door W. Plug (chef eenheid Proactie, Preventie en Voorlichting, Brandweer Parkstad-Limburg), H. Binderhagel (burgemeester Nuth), R. Vissers (directeur Wonen Zuid regio Nuth-Valkenburg) en mw. S.Thoren (huurdersbelangenvereniging Groot Nuth) Blijkt bij deze controle dat de rookmelder op de juiste wijze is geïnstalleerd, dan maakt de huurder bovendien kans op een aantrekkelijke prijs. De 'prijs' die iedereen wint die de rookmelder monteert is een verhoogde brandveiligheid, welke niet in materialistische zin is uit te drukken.

In Valkenburg heeft Wonen Zuid in 2005 samen met gemeente en brandweer een dergelijke actie opgezet. Deze heeft haar nut inmiddels bewezen. In 2005 werden met behulp van de rookmelders een tweetal branden in huurwoningen van Wonen Zuid in een vroegtijdig stadium ontdekt, waardoor de de bewoners zich tijdig in veiligheid konden brengen.

drs. W. Plug

Chef eenheid Pro-actie, Preventie en Voorlichting
Brandweer Parkstad-Limburg
Bekkerweg 44, 6417 BW HEERLEN
The Netherlands

e-mail: w.plug@brandweer.parkstad-limburg.nl tel: +31-(0)45-5604928
fax: +31-(0)45-5742022


---- --