GroenLinks

GroenLinks roept CDA en VVD op: stop met JSF


11 oktober 2006

GroenLinks doet een beroep op het gezonde verstand van CDA en VVD om Algemene Rekenkamer serieus te nemen en te stoppen met het JSF-project nu het nog kan. De Algemene Rekenkamer heeft een keiharde waarschuwing afgegeven. De kosten kunnen veel hoger uitvallen dan was verwacht. Nú doorgaan met de JSF, betekent dat we niet meer terugkunnen. "Het point of no return nadert snel", zegt de Algemene Rekenkamer.

Volgens de Rekenkamer staat het Kabinet voor een cruciale beslissing. Ondertekening van het Memorandum of Understanding en de aanschaf van testtoestellen zijn zeer bepalende stappen. "Hiermee committeert Nederland zich zo aan de productiefase dat het onmogelijke wordt uit het project te stappen. Als u wilt uitstappen, moet dat zeer snel. Tussen nu en een half jaar", zegt projectleider Knol.

Van begin af aan zit het miljardenproject al tegen. In 1999 berekende Defensie dat het JSF-project 4,5 miljard dollar zou kosten als er 114 toestellen werden afgenomen. Inmiddels worden de uitgaven geraamd op 14,6 miljard dollar voor 85 toestellen. Drie keer zoveel dus voor dertig toestellen minder.

De Algemene Rekenkamer concludeert ook dat Nederlandse bedrijven tot nu toe slechts voor 250 miljoen euro aan orders hebben binnengehaald. Veel minder dan de 640 miljoen die in deze fase was geraamd. De Rekenkamer verwacht geen extra orders.

De Rekenkamer zegt dat het Kabinet onmogelijk kan beweren dat dit het "beste toestel is voor de beste prijs", zoals de staatssecretaris van Defensie afgelopen maandag zei. GroenLinks vindt dit een misleidende uitspraak van het Kabinet.

Farah Karimi