Ingezonden persbericht


Persbericht
11 oktober 2006
"Wij vertrouwen stemcomputers niet"

Kamerantwoorden stemcomputers ontoereikend

De antwoorden van minister Nicolaï op Kamervragen over de beveiliging van stemcomputers zijn volgens "Wij vertrouwen stemcomputers niet" ontoereikend. Donderdag 12 oktober heeft de minister een ingelast Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over de stemcomputers.

Uit de antwoorden blijkt nog steeds geen erkenning van de geconstateerde beveiligingsproblemen met de stemcomputers. De minister kondigt wel maatregelen aan (zoals het verzegelen) maar laat tevens belangrijke kwetsbaarheden van de stemcomputers ongenoemd. De Nedap stemcomputers geven radio-straling af waardoor het stemgeheim aangetast wordt. Dit probleem is door "Wij vertrouwen stemcomputers niet" gedemonstreerd door middel van de 'CDA-detector'. De minister heeft geen maatregelen in het vooruitzicht gesteld die de aantasting van het stemgeheim bij de verkiezingen op 22 november voorkomen. Tevens stelt de minister dat de stemcomputers in Nederland niet kwetsbaar zijn voor netwerkaanvallen terwijl de SDU Newvote stemcomputer via een draadloos modem contact maakt met de buitenwereld.

De minister kondigt lange-termijn onderzoek aan waaruit onvoldoende prioriteit en urgentie blijkt. Immers op 7 maart 2007 zijn opnieuw verkiezingen waarbij genoemde problemen aan de orde zijn.

In Duitsland, waar ook Nedap stemcomputers in gebruik zijn, stelt het PTB (Physikalisch-Technische Bundesanstalt; het Duitse TNO) dat de beveiligingsproblemen die "Wij vertrouwen stemcomputers niet" heeft geconstateerd ook de Duitse stemcomputers betreffen. Het PTB spreekt in de Duitse pers twijfel uit over de geschiktheid van de Nedap stemcomputers voor de verkiezingen in Duitsland. Bovendien zegt het PTB dat het lekken van radio-straling door de Nedap stemcomputers al sinds de negentiger jaren bekend is. Nedap heeft het probleem op last van de Duitse overheid moeten oplossen, in de modellen die aan Duitsland geleverd worden. Uit niets blijkt dat Nedap overeenkomstige maatregelen voor de Nederlandse modellen heeft genomen.

"Wij vertrouwen stemcomputers niet" stelt een beslissing over een kort geding tegen de Staat uit tot na het debat in de Kamer.

Focus Online: Sicherheitslücken auch in Deutschland http://focus.msn.de/digital/pc/wahlcomputer_nid_37145.html

----
noot voor de redactie