Time : 17:07:57
Date : 10 October 2006
Sender Name: Coface Belgium

De kredietverzekeraar Coface wijzigt de ratings van Italië

Parijs -Coface zet een punt achter de negatieve outlook van de ratings van de Italiaanse ondernemingen (A2).
Het bedrijf herziet de rating van Slovenië (van A2 naar A1) en kent een positieve outlook toe aan de ratings van
Marokko en Tunesië (A4).

ITALIE: Lichte conjuncturele opflakkering verbetert de solvabiliteit van de ondernemingen
A2-rating

Het matige herstel dat in het eerste semester werd vastgesteld, zou zich moeten doorzetten in het tweede semester van 2006, rekening houdend met een goede conjunctuur, een groeiende diversificatie van hun economie en een zakenklimaat dat voldoening schept. De uitvoer plukt in het bijzonder de vruchten van een gunstigere Europese conjunctuur, zelfs al blijft de concurrentie van de groeilanden en een ontoereikende prijscompetitiviteit deze in de weg staan. De consumptie van de gezinnen knoopt voorzichtig aan bij de groei, maar de terugkeer van het vertrouwen door het opklaren van de politieke horizon en door de royale loonakkoorden die werden afgesloten, zou dit extra moeten versnellen.

Gesterkt door deze lichte conjuncturele opflakkering, komt de Coface-index van de betalingsincidenten terug op het niveau van voor de sterke achteruitgang van 2004. Toch blijft het aantal betalingsincidenten nog altijd veel hoger dan het wereldgemiddelde. De kwetsbaarste sectoren zijn de ledersector, de textielsector, de elektronicasector (productie, assemblage en distributie), de sector van de elektrische huishoudapparatuur en de productie van metalen onderdelen en buizen.

In 2007 zou de groei lichtjes kunnen teruglopen. Ondanks een dalende werkloosheid, zullen de gezinnen hun uitgaven een beetje afremmen, door het strakkere budget dat nodig is om het hoofd te bieden aan de forse verslechtering van de overheidsrekeningen. De uitvoer
zou nog gematigd vooruitgang moeten boeken, dankzij een betere competitiviteit.

SLOVENIE: Het goede beheer van de economie en een goede financiële situatie werpen hun vruchten af
A2-rating wordt opgewaardeerd naar A1

Slovenië kent een regelmatige economische groei van 4% per jaar, met een dynamische binnenlandse vraag. Vooral de consumptie van de gezinnen wordt ondersteund door een stijging van de werkelijke lonen en van het krediet. De uitvoer van goederen en diensten blijft relatief sterk (auto-industrie, transport, toerisme) en kan het verstoorde evenwicht van de externe rekeningen binnen de perken houden.

Op 1 januari 2007 mag het land de euro invoeren, dankzij een goede inflatiebeheersing en een voorzichtig beheer van de overheidsfinanciën. Het land vertoont een hoog ontwikkelingsniveau, dat grotendeels een weerspiegeling is van de stevige banden die zich al lang hebben ontwikkeld tussen de plaatselijke firma's en de ondernemingen uit het Westen. Dankzij de uitwisseling van goederen, zoals technologieoverdracht, zijn vele Sloveense bedrijven nu internationaal zeer competitief. In deze context blijft de solvabiliteit van de ondernemingen ruw geschat goed en de Coface-index van de betalingsincidenten ligt nog steeds gevoelig lager dan het wereldgemiddelde.

In vergelijking met de sterke punten van deze economie zijn er weinig zwakke punten:

- sterk afhankelijk ten opzichte van de internationale conjunctuur,
- relatief zwakke nettostromen van buitenlandse rechtstreekse investeringen, waardoor de buitenlandse schuld verhoogt,
- achterstand die nog moet worden weggewerkt op het vlak van privatiseringen, een flexibele arbeidsmarkt en een betere toekenning van de overheidsuitgaven.

MAROKKO: Een gunstige groei en diversificatie van de economische activiteiten
A4-rating met een positieve outlook.

In 2006 zou de groei 3% moeten halen, hoofdzakelijk dankzij de landbouwproductie, de diensten en Bouwbedrijf en Openbare Werken. De textielsector herstelt zich en het toerisme tekent goede prestaties op.

De regelmatige productie van het niet-landbouwkundig BBP zet de toenemende zelfstandigheid van het BBP ten opzichte van de neerslag in de verf. Deze conjunctuur wordt weerspiegeld in de Coface-index van de betalingsincidenten die, na een daling, zich nu handhaaft in de buurt van het wereldgemiddelde. De sterke groei van de openbare en privé-investeringen, die meer verscheidenheid willen brengen in de economische structuur en die activiteiten met een sterke toegevoegde waarde willen aantrekken, zou de activiteit in 2007 en daarna moeten ondersteunen.

Dankzij deze gunstige conjunctuur zullen de overheidsfinanciën zich gemakkelijker herstellen.
Ondanks de klappen die het land in 2005 had gekregen door de handelsbalans, vertoonde het een overschot van 1,9% van het BBP en weerspiegelde zo het positieve resultaat door het terughalen van geld uit het buitenland en het toerisme. Dit overschot zou moeten worden behouden in 2006 en 2007 en zal ervoor zorgen dat er minder nood is aan externe financiering
en dat bijgevolg
de buitenlandse schuld opnieuw kan worden verminderd. Vanaf 2006 zal de dienst nog minder dan 10% van de deviezeninkomsten hiervan opslorpen.

TUNESIE: Een aanhoudende groei in 2006 en een beter betalingsgedrag van de ondernemingen
A4-rating met een positieve outlook

Aangetrokken door de diensten- en de landbouwsector, zou de groei in 2006 meer dan 5% moeten bedragen en zou dit niveau moeten worden gehandhaafd in 2007, dankzij een steeds dynamische binnenlandse vraag. De consumptie door particulieren en de investering worden inderdaad gestimuleerd door de inspanningen van de overheid om de infrastructuur te ontwikkelen en door de inspanningen van de ondernemingen om hun productiemiddelen te moderniseren.

De goede conjuncturele situatie vergemakkelijkt het beheer van de overheidsfinanciën waarvan het tekort onder de 3% van het BBP zou moeten blijven.
Op die manier wordt de overheidsschuld teruggebracht. Bovendien heeft men in 2005, dankzij de vermindering van het handelstekort door

een grotere uitvoer en een goede handhaving van de dienstenbalans, het tekort kunnen terugbrengen naar 0,6% van het BBP. Het behoud van het tekort op dit niveau in 2006 en 2007 zal ervoor zorgen dat er minder nood is aan externe financiering en zal de schuldendienst terugbrengen naar 9% van de uitvoer in 2006 en 2007.

Doordat de economische vertraging van 2005 niet heeft geraakt aan de solvabiliteit van de ondernemingen, heeft de Coface-index van de betalingsincidenten geleidelijk aan het wereldgemiddelde ingehaald. De financiële situatie van de ondernemingen is inderdaad verbeterd, ondanks de sterke concurrentie waarmee de textielsector wordt geconfronteerd.

De bijlage kan ook worden geraadpleegd op www.pressreleases.be

Perscontact:
Bernard Blazin,
directeur communicatie van Coface
Telefoon: 01 49 02 19 72
E-mailadres: bernard_blazin@coface.com