Zorgverzekeraar DSW maakt als eerste premie 2007 bekend

Zorgverzekeraar dsw

Zorgverzekeraar DSW maakt opnieuw als eerste de premie van de basisverzekering bekend

Zorgverzekeraar DSW heeft de premie van de basisverzekering voor 2007 vastgesteld op 1.137 euro per jaar (94,75 euro per maand). Dit is net kostendekkend en beduidend lager dan wat VWS en de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland eerder hebben aangegeven. Dat kan doordat DSW op de basisverzekering geen korting geeft aan collectiviteiten. Mocht de overheid de no-claimregeling nog dit jaar afschaffen, dan zal de premie dalen naar 1.047 euro op jaarbasis (87,25 euro per maand).

Premie veel lager dan voorspeld
De premie is door DSW duidelijk onder de eerder door VWS en de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland geïndiceerde niveaus vastgesteld. Zorgverzekeraar DSW heeft de premie in 2007, even als in 2006, net kostendekkend vastgesteld en zal de premie ook in de komende jaren op een net kostendekkend niveau baseren.

Individueel betaalt bij DSW niet voor collectief
Bij DSW betalen niet alleen jong en oud, ziek en gezond maar ook collectief en individueel verzekerden dezelfde premie voor de basisverzekering. DSW geeft op de basisverzekering geen korting aan collectiviteiten, hierdoor hoeft DSW de individuele premie niet hoger vast te stellen om een korting aan collectief verzekerden mogelijk te maken. Dat DSW wederom als eerste zorgverzekeraar de premie voor de basisverzekering bekend maakt, is daarmee ook verklaard: geen ingewikkelde berekeningen om de kortingen af te wentelen op individueel verzekerden en geen winstoogmerk.

Premiestijging onvermijdelijk
De premiestijging van 87 euro op jaarbasis (7,25 euro per maand) bij DSW wordt voor ca. 60 euro veroorzaakt door landelijk voor alle verzekeraars geldende overheidsmaatregelen, waarvan het grootste deel bestaat uit compensatie aan werkgevers voor hun te hoge bijdrage over 2006. De gestegen zorgkosten zorgen voor een resterende premiestijging van ca. 27 euro.

Nog volop tijd om de no-claimregeling af te schaffen
De no-claimregeling levert geen kostenbesparing op, maar leidt wel tot administratieve lasten en veel irritatie bij verzekerden. Wat DSW betreft heeft de overheid tot 29 december 2006 de tijd om de no-claimregeling af te schaffen. DSW is daar zeker voorstander van en voorziet in dat geval geen uitvoeringstechnische problemen. Indien deze regeling wordt afgeschaft, stelt DSW de premie vast op 1.047 euro op jaarbasis (87,25 euro per maand).