Ingezonden persbericht


Lancering geslaagd: Processing & ICT wordt Industrie & ICT

Zo geslaagd dat de beurs Processing & ICT het concept verbreedt en vanaf volgend jaar door het leven gaat als Industrie & ICT. Dit is het resultaat van de succesvolle lancering tijdens de Industriële Week van 2006. De eerste editie van deze nieuwe ICT-beurs voor de procesindustrie wist direct 1.559 vakbezoekers aan zich te binden. Daarnaast hebben nog eens 5.276 bezoekers van de andere beurzen van de Industriële Week één of meerdere stands op Processing & ICT bezocht. De beurs werd van 3 tot 6 oktober gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

Projectmanager Annette Bos van VNU Exhibitions stelt dat de beurs potentie heeft. "We richten ons op een zeer gespecialiseerd segment, met heel specifieke vragen. Dat we daarin zijn geslaagd blijkt uit het waarderingscijfer van de bezoekers. Zij beoordelen deze eerste editie met een 7.3. Uitstekend dus. Opvallend is ook het hoge aantal bezoekers uit de productie-sector. Dat is de reden waarom we de beurs verbreden tot industrie & ICT. We profileren dit als nieuw platform voor de proces- en productieindustrie."

Tweederde van het bezoek, zo blijkt uit exit-onderzoek van VNU Exhibitions, is als eind- of medebeslisser betrokken bij investeringen. Een kwart van het bezoek is naar Utrecht gekomen met concrete investeringsplannen op zak. Bezoekers zijn in grote meerderheid (82%) tevreden over het expositieaanbod. Zij omschrijven dit met woorden als 'goed' en 'uitstekend'.

Het op de hoogte blijven van nieuwe technische ontwikkelingen (76%) is de belangrijkste reden voor beursbezoek. Henk de Ronde van Uniqema is halverwege de dag al dik tevreden. De Ronde is verantwoordelijk voor de ICT. Vooral de integratie van productieautomatisering met het ERP systeem van het bedrijf is een thema. De Ronde: "Maar dat is niet zonder risico's. Zoals elk automatiseringssysteem moet ook dit goed worden beveiligd tegen virussen en hackers. Op Processing & ICT heb ik met een paar standhouders gesproken, die juist daar hele interessante oplossingen voor in huis hebben. En verder kom ik juist van een heel interessant seminar over MES.

Hoewel het de eerste editie betreft, zegt 95 procent van de bezoekers dat de beurs aan de verwachtingen heeft voldaan. Zeven van de tien bezoekers zijn vast van plan ook volgend jaar naar Industrie & ICT te gaan. Projectmanager Annette Bos van VNU Exhibitions: "Dat biedt een uitstekende basis. Niet voor niets krijgt Industry & ICT een jaarlijkse frequentie. De eerste komende editie wordt op 7 en 8 november gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht."

De beurs combineerde het expositieprogramma met seminars en het Executive Diner. Op dit diner discussieerde een keur aan high level-vertegenwoordigers uit de industrie over de rol van ICT in het verbeteren van businessprocessen en het bereiken van industrial excellence. Onder de aanwezigen waren diverse CIO's, wat illustreert dat ICT en business steeds dichter bij elkaar komen. Niet langer kan de ICT-afdeling, zoals enkele jaren geleden, autonoom bepalen welke automatiseringsoplossingen worden geïmplementeerd. Omdat ICT voor de meeste ondernemingen bedrijfskritisch is moeten de investeringen steeds vaker worden afgestemd op de strategische doelstellingen van de onderneming.

Julie Fraser, principal consultant bij het Amerikaanse analistenbureau Industry Directions was key note speaker. Op basis van recent onderzoek constateert zij dat ondernemingen die weloverwogen investeren in ICT de grootste groei in winstgevendheid laten zien. Ze benadrukt dat business verantwoordelijken een cruciale rol hebben bij beslissingen over ICT-investeringen

De Industriële Week is met de beurzen Aandrijftechniek & Factory Automation, Macropak en Industrial Processing het grootste industrie-evenement in de Benelux. Dit jaar was het ook het podium om de beurs Processing & ICT te lanceren.

.-.-.-.-.-

Noot voor de redactie (