Gemeente Epe


Eper college biedt raad sluitende begroting 2007 aan

Het college biedt de gemeenteraad van Epe een sluitende begroting aan. Ook de daarop volgende meerjarenbegroting tot en met 2010 is sluitend. Burgemeester en wethouders bouwen daarmee verder op de financieel solide basis zoals deze in de laatste jaren is ontstaan.

Het collegeprogramma is inhoudelijk en financieel vertaald in deze begroting. Zo wordt er gewerkt aan de projecten "Minder regels" en "Dorpsvisies". Het college stelt voor een fonds in te stellen voor startersleningen en extra middelen in te zetten voor bijzondere bijstand en financiële ondersteuning van vrijwilligersorganisaties. In de volgende jaren wordt onder andere de hondenbelasting in het buitengebied afgeschaft.

Daarnaast zijn er ook zaken vanuit de vorige bestuursperiode verwerkt. Dit betekent dat alle geplande investeringen met betrekking tot de accommodaties en de grotere infrastructurele werken in stand zijn gebleven en volgens planning kunnen worden uitgevoerd. Het gaat hier om projecten zoals sportcentrum De Koekoek, de Prins Willem Alexanderhal of de Eper Gemeente Woning, maar ook om de ontsluitingsweg N-309 naar industrieterrein Kweekweg en de rotonde bij de Kanaalweg/T-30 te Vaassen.

Het college doet geen voorstellen om belastingen of heffingen extra te laten stijgen. De aanpassingen die in een aantal gevallen nodig zijn, worden gedaan in overeenstemming met het collegeprogramma of zijn gebaseerd op het kostendekkend houden van diensten en producten.

Het college stelt de raad voor om eenmalige uitgaven en tegenvallers, waaronder het grote nadeel van het BTW-compensatiefonds, zoveel mogelijk op te vangen met eenmalige meevallers. Daarvoor zijn onder andere de eenmalige inkomsten van de Bank Nederlandse Gemeenten benut.

Toelichting op nieuwsbericht
Ontwikkelingen in 2007
Op diverse terreinen start het college met beleidsontwikkeling. Dit gebeurt onder meer met onderwerpen als brede school, jeugd, ouderen, cultuur- en natuurhistorisch erfgoed en waterplan. Maar ook met recreatie en toerisme, bedrijven en bedrijventerreinen, milieu en afvalinzameling en -verwerking. De invoering van nieuwe wetgeving vraagt in 2007 extra aandacht. Het gaat dan om de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Wet Inburgering en de Wet Sociale Werkvoorziening. Er wordt gewerkt aan de projecten "Minder regels" en "Dorpsvisies". Het project Dorpvisies voert het college uit door middel van een interactief traject met burgers. Het project Accommodaties waartoe onder andere behoren De Koekoek, de Prins Willem Alexanderhal, de Eper Gemeente Woning en het Kulturhus in Oene, wordt verder voortgezet. Evenals het realiseren van het onderwijshuisvestingsplan. Voor deze twee projecten waren reeds financiële middelen geraamd. De aanleg van de ontsluitingsweg N-309 naar industrieterrein Kweekweg te Epe en de realisering van een rotonde op het gevaarlijke kruispunt Kanaalweg/T-30 in Vaassen zijn ook voor 2007 voorzien. Extra financiële middelen worden ingezet voor onder meer uitvoering van de regeling bijzondere bijstand en financiële ondersteuning van vrijwilligersorganisaties en verenigingen met eigen accommodaties bij welzijn, sport en cultuur. Ook stelt het college een fonds in voor leningen aan starters op de woningmarkt.

Ontwikkelingen 2008 - 2010
Voor de periode na 2007 ontwikkelt de gemeente beleid aangaande verkeer en vervoer. Om de leefbaarheid in de wijken te bevorderen wordt vanaf 2008 een subsidieregeling ingevoerd voor initiatieven van burgers op dit terrein. De accommodatieprojecten worden verder ontwikkeld. Daarnaast blijft de gemeente ook veel aandacht besteden aan het ontwikkelen van woningbouwlocaties in de gehele gemeente en het realiseren van goedkope en betaalbare woningen. Verder komt er in 2009 voor mensen met een beperkt inkomen een financiële regeling waardoor de financiële drempel verlaagt om deel te kunnen nemen aan voorzieningen bij welzijn, sport en cultuur. Er wordt extra ingezet op schuldhulpverlening. In 2009 verbetert de huisnummering in het buitengebied. In 2010 schaft de gemeente de hondenbelasting voor de buitengebieden af en maakt daarvan een doelbelasting voor de bewoners van de dorpskernen. Op grond van de resultaten uit het traject "Dorpsvisies" wordt bepaald hoe de actualisatie van de toekomstvisie wordt opgepakt.

Financiële situatie
Afgelopen voorjaar heeft de gemeenteraad de kaders aangegeven waarbinnen het college de programmabegroting heeft opgesteld. Deze kaders zijn vastgelegd in de perspectiefnota van juni 2006. Al in deze nota werden de eerste lijnen van een zich verbeterende financiële situatie voor de gemeente Epe zichtbaar. In de perspectiefnota werd voor 2007 nog een tekort voorzien van ¤ 70.000,-.
De jaren 2008 t/m 2010 lieten enige financiële ruimte zien, mede door diverse ombuigingen. Met het aanbieden van een sluitende begroting voor 2007 en de jaren daarna, loopt het Eper college voor op de geplande verwachtingen. Dit positieve resultaat wordt mede mogelijk gemaakt door meer inkomsten uit het gemeentefonds, het inzetten van eenmalige meevallers en het later aanpakken van bepaalde plannen voor beleidsontwikkeling in deze bestuursperiode.