Kwaliteit van zorg voor asielzoekers is goed geregeld

Ggd nederland

De kwaliteit van zorg voor asielzoekers is goed geregeld. Dat stelt de MOA (medische opvang asielzoekers) in aanloop naar het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer van 12 oktober 2006. Tijdens dit Algemeen Overleg wordt het rapport van de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) 'Kwaliteit Medische Opvang Asielzoekers' van mei 2006 besproken. In dit rapport geeft de Inspectie aan dat de zorg voor asielzoekers over het algemeen goed is.

De MOA is verantwoordelijk voor de preventieve gezondheidszorg, net zoals de GGD'en dat zijn voor de Nederlandse bevolking. Daarnaast is de MOA verantwoordelijk voor de toegeleiding van asielzoekers naar de zorg. De MOA-stichtingen zijn opgericht door samenwerkingsverbanden van GGD'en. In totaal telt Nederland zes MOA-stichtingen.

In het publieke debat over de zorg voor asielzoekers gaat het meestal om de toegeleidingsfunctie van de MOA. De toegeleidingsfunctie van de MOA wordt sinds 2000 uitgevoerd door praktijkverpleegkundigen MOA. Deze bijzondere functie is ontwikkeld op verzoek van de huisartsen om de (kennis/cultuur)kloof tussen de asielzoeker en de reguliere zorg te overbruggen. De praktijkverpleegkundige functioneert onder aansturing van de huisarts.

Deze verpleegkundige verheldert het gezondheidsprobleem van de asielzoeker en geeft advies voor mogelijke oplossingen. Daarbij is te denken aan toegeleiding naar de curatieve zorgvoorzieningen zoals de huisarts, verloskundige en geestelijke gezondheidszorg, maar ook het geven van voorlichting of individuele gezondheidsadviezen en het ondersteunen bij zelfzorg.

Praktijkverpleegkundigen MOA zijn BIG-geregistreerd. De MOA werkt volgens de Kwaliteitswet zorginstellingen. In 2002 gaf de Inspectie voor de Gezondheidszorg in haar Jaarrapportage aan dat de manier waarop de praktijkverpleegkundige functie van de MOA is geprotocolleerd, als voorbeeld kan dienen voor andere terreinen in de zorg waar taken worden gedelegeerd.

Het uitgangspunt bij de zorg voor asielzoeker is dat asielzoekers dezelfde toegang hebben tot de gezondheidszorg als Nederlandse ingezetenen (met uitzondering van behandeling van transseksualiteit en IVF en daaraan gerelateerde behandelingen). De zorg voor asielzoekers moet aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen als de zorg voor Nederlanders; dat geldt voor alle schakels in de zorgketen voor asielzoekers dus ook voor de MOA. De Inspectie voor de Gezondheidzorg ziet hier nauwlettend op toe.

De MOA heeft sinds 2000 veel geïnvesteerd in de kwaliteit van de zorg, samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA, financier en opdrachtgever van de MOA), zorgverzekeraar VGZ, de Landelijke Huisartsen Vereniging, GGZ Nederland en andere ketenpartners waarmee de MOA samenwerkt. In 2006 is de ontwikkeling van werkinstructies en instrumenten voor de MOA grotendeels afgerond. Om de kwaliteit van de MOA te borgen, moeten alle MOA-stichtingen worden gecertificeerd volgens het HKZ-keurmerk (Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector). Zomer 2007 zijn alle MOA-stichtingen gecertificeerd.