Energie2006Award uitgereikt

Expodia bv

Persbericht

Energie 2006 Award voor Calluna in Ermelo

Den Bosch, 11 oktober 2006
Het Gemeentelijk Sportcentrum Calluna in Ermelo heeft de Energie 2006 Award gekregen. De jury was unaniem in haar oordeel. Calluna is al sinds 1988 actief bezig met structureel energiebeheer. Na een verbouw is in 1990 een WKK geplaatst en een eigen drinkwaterbron geïnstalleerd. Vanaf 1993 zijn gerichte piekshaving maatregelen toegepast. Ook zijn zonnecollectoren voor het bad - en douchewater en HF-verlichting geïnstalleerd. In 1996 is hieraan toegevoegd een professioneel gebouwbeheersysteem, in 1998 frequentieregelaars voor de pompen, en zijn 9 verwarmingsketels in cascade geplaatst. In 2001 kon de oude WKK eruit, in 2003 gevolgd door uitbreiding van de frequentieregelaars, de afkoppeling van de regenwaterafvoer, en tenslotte werd in 2005 een bio-olie gestookte WKK geplaatst. In samenwerking met een groene stroom leverancier is de locale bevolking actief bij het gebruik van duurzame energiebronnen betrokken en ruim 1/6 van de bevolking stapte over op groene stroom. Als gevolg van bovenstaande was het gasverbruik in 2005 49 % lager dan in 1992, het stroomverbruik 29% en water 41% lager. Door de nieuwe situatie zijn nu zelfs de zonnecollectoren overbodig. De medewerkers zijn steeds actief in het energiebeheer betrokken, zowel het energieverbruik als de het energiebudget worden nauwgezet en gestructureerd beheerd. Verdere besparingen zijn gepland. De jury is van mening dat Calluna als voorbeeld kan dienen voor vele andere situaties in bedrijven en instellingen.

De aanmeldingen kwamen dit jaar uit een groot aantal zeer verschillende sectoren zoals de recreatiesector, waterschappen, gemeentelijke diensten, fabrikanten en internet. Hieruit heeft de jury nog een bijzondere en een eervolle vermelding toegekend.

Nieuw koelsysteem
De bijzondere vermelding -veelbelovend product- gaat naar de firma ThermoAir. Dit betreft een geheel nieuw systeem voor koeling in luchtbehandelingsinstallaties, waarbij gebruik wordt gemaakt van adiabatische verdamping. Deze innovatieve technologie belooft een energiebesparing van 75 % op de thans voor koeling benodigde elektrische energie. In de praktijk zal dit neerkomen op besparingen van (vele) tienduizenden Euro aan stroomkosten in bijvoorbeeld grote kantoorgebouwen en ziekenhuizen.

Corporatie met voorbeeldfunctie
De eervolle vermelding gaat naar Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten. Deze corporatie vervult een voorbeeldfunctie op het gebied van gericht werken aan een energiezuinig woningbestand, pro-actieve voorlichting aan huurders over energiebesparende maatregelen en energiebudget beheer. Medewerkers worden hiertoe geïnstrueerd. Met name met betrekking tot investeringen in energiezuinige woningen loopt zij uitdrukkelijk vooruit op de regelgeving.