Ingezonden persbericht


Stichting Dierenrecht Nederland

Persbericht

Amsterdam, 11-10-2006

Update aangifte dierenmishandeling op veemarkten

Bestuurslid veemarkt Leeuwarden blijkt zelf een van de daders

Uit de door Stichting Dierenrecht Nederland in augustus gepubliceerde beelden blijkt dat één van de bestuursleden van de veemarkt in Leeuwarden schuldig is aan het mishandelen van koeien. Op de beelden is te zien hoe hij een ernstig verzwakte koe - die niet meer op haar benen kan staan - meerdere malen schokken toedient in haar anus.

Deze beelden zijn te downloaden via de volgende link:

http://www.stichtingdierenrecht.nl/cms/index.php?id=108

De dader is niet alleen bestuurslid van de Stichting Veehandelscentrum Noord Nederland, de stichting die de Veemarkt beheert, maar ook bestuurslid van afdeling Friesland van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee.

Bedenkelijke rol AID

De Stichting Dierenrecht Nederland heeft op 24 augustus 2006 aangifte gedaan van de mishandelingen. Navraag bij het Functioneel Parket in Zwolle leerde dat de AID de videobeelden op 12 september 2006 in Zwolle heeft gezien en de zaak in onderzoek heeft genomen. Het eerste commentaar bij de videobeelden was al meteen zeer afhoudend:
* bij het zien van de beelden vertelde de AID dat ze al proces verbaal had gemaakt van een aantal voorvallen (dit is onmogelijk, aangezien er bij het maken van de opnamen geen AID-ers aanwezig waren)
* voor het overige kon men melden dat de beelden toch wel vrij onduidelijk waren

Tegenover de media heeft de AID steeds laten weten dat er altijd AID inspecteurs aanwezig zijn op de veemarkten. Aangezien het bedoelde bestuurslid sinds 2001 in functie is en een, zeker binnen veekringen, bekende persoon, is het vrijwel uitgesloten dat de AID deze bestuurder niet kent. Desondanks heeft de AID ­ terwijl ze beelden hebben bestudeerd - nu ruim twee maanden later nog geen actie ondernomen.

Uit het voorgaande trekt Stichting Dierenrecht Nederland de voorlopige conclusie dat de AID, in strijd met de door de minister Veerman gedane toezeggingen, vooral bezig is om de zaak in de doofpot te stoppen en nauwelijks de moeite neemt om het bestuur en andere daders te vervolgen. Dit past in een algemenere trend: AID-ers die gemotiveerd zijn en proberen hun werk goed te doen, worden overgeplaatst. AID-ers die de andere kant op kijken, zoals de AID-ers op de veemarkten blijven in functie.

Positief gesprek met Veemarkt Utrecht

Waar de AID en de veemarkt van Leeuwarden zich hullen in stilzwijgen, heeft de Utrechtse veemarkt zich van haar goede kant laten zien. Op uitnodiging van de directie van de veemarkt Utrecht heeft er een constructief gesprek plaats gevonden, dat heeft geleid tot een nieuw protocol:
* Uit eigen beweging heeft Utrecht een onafhankelijke dierenarts van de Universiteit Utrecht aangetrokken voor het controleren van de koeien. Deze dierenarts komt (met studenten) op het moment dat alle koeien aangevoerd zijn en loopt deze minutieus na.
* Na overleg met de Stichting Dierenrecht Nederland zijn een aantal maatregelen getroffen; er komt onder andere een voorlichtingsdag voor staf en medewerkers over de omgang met koeien.
* Medewerkers van Stichting Dierenrecht Nederland krijgen te allen tijde toegang tot het gehele complex. Directeur J. Boogaard staat in voor hun veiligheid.

Stichting Dierenrecht Nederland is verheugd over deze uitkomst. De voortgang van het onderzoek van de AID blijft Stichting Dierenrecht Nederland uiteraard op de voet volgen.

----------