Waterschap Vallei & Eem

PERSBERICHT 06 -24
Datum 11 oktober 2006

|                                                                                  |
Waterschap legt palendijk bij Bunschoten aan

Waterschap Vallei & Eem start dit najaar met de reconstructie van een oude palendijk bij Bunschoten. De palendijk komt langs de zomerkade bij De Oude Pol, op de hoek van de Westdijk en Eemdijk. Tussen de vijftiende en achttiende eeuw lagen langs de Zuiderzeekust palendijken. Met de reconstructie wil het waterschap een stuk geschiedenis van het waterbeheer in de Eempolder laten herleven. De palendijk wordt 75 meter lang en de werkzaamheden zijn naar verwachting aan het eind van de winter klaar. De aanleg van de palendijk gebeurt in samenwerking met het Nationaal Landschap Arkemheen - Eemland, de gemeente Bunschoten en drinkwaterbedrijf Vitens.

Geschiedenis palendijken

Rond de vijftiende eeuw zijn in de omgeving van Bunschoten dijken aangelegd om het achterliggende land te beschermen tegen overstromingen. Deze dijken braken geregeld door. Om de dijken beter te beschermen tegen golven en stroming, werden ze aan de zeezijde bekleed met een pakket zeegras of zeewier. Daarvoor stond een rij zware bijna verticaal geplaatste palen: een palendijk. De palen waren aan de bovenzijde gekoppeld met gordingen en deze waren vervolgens weer bevestigd aan de zeedijk.

Verdwenen door paalworm

In de zestiende en zeventiende eeuw voeren de Nederlanders met hun houten schepen de hele wereld over. Aan de schepen hechtten zich allerlei schelpdieren uit de tropen die zo in de Nederlandse wateren terechtkwamen. Tussen deze exoten bevond zich de paalworm. Zo rond 1730 ontdekte men dat de paalworm grote schade aanrichtte aan de palendijken in de Zuiderzee. Vanaf die tijd werden de dijken aan de zeezijde bekleed met een grote stenen. Bij Bunschoten werd een gedeelte van de oude palendijk vervangen door een nieuwe dijk die verder landinwaarts kwam te liggen. De oude palendijk werd niet meer opgeknapt en fungeerde als zomerkade voor het buitendijkse gebied. Uiteindelijk verdween de palendijk in de golven. De nieuwe palendijk wordt gemaakt van Cloeziana hout. met FSC keurmerk. Cloeziana is een tropische hardhoutsoort die veel beter bestand tegen de paalworm dan het hout dat men vroeger gebruikte voor de palendijken.

Financiering

De kosten van het project bedragen circa 200.000 euro. Het Nationaal Landschap Arkemheen - Eemland betaalt de helft van de kosten. De andere helft betaalt het waterschap vanuit de zogeheten Eemgelden. Het voormalige Waterschap Gelderse Vallei & Eem (en voorgangers) had veel gronden in het Eemland in eigendom. In 1996 heeft het waterschap een deel van de grond ingezet bij de ruilverkaveling. In ruil voor deze grond kreeg het waterschap de ondergrond van de waterkeringen in bezit. Ook werd toen een deel van de grond verkocht. Dit leverde een grote som geld op. Waterschap Vallei & Eem heeft als rechtsopvolger het beheer over dat geld gekregen. Dit geld wordt nu gebruikt om bijzondere projecten in het Eemland te ontwikkelen. Deze projecten moeten passen binnen het werk van het waterschap en een plus vormen boven op de eigenlijke taken van het waterschap. Ook moeten ze een relatie hebben met het waterbeheer in het Eemland.

Meer informatie bij: Kim Slaats of Ton Melgers

Telefoon: 033 - 43 46 328 of 329


---- --