Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eerste zelfstandige, nationale diabetesbehandelcentrum voor kinderen en jongeren geopend in Rotterdam

Diabeter richt zich op optimale zorg, behandeling en preventie van diabetes

Rotterdam, 11 oktober 2006 - Vandaag heeft Ir. J.I.M de Goeij, Directeur-Generaal Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in Rotterdam de opening verricht van Diabeter. Diabeter is het eerste zelfstandige, nationaal opererende diabetescentrum dat volledig is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en jong volwassenen met diabetes (www.diabeter.nl). Hiermee voorziet Diabeter in een groeiende behoefte: steeds meer kinderen en jongeren lijden aan deze ongeneeslijke ziekte, die langdurige en specialistische zorg vereist teneinde levensgevaarlijke complicaties op latere leeftijd te voorkomen. Diabeter behandelt op dit moment 400 kinderen en jongeren met diabetes. Naar verwachting zal dit aantal in de toekomst toenemen tot 600.

Diabeter is opgezet door de kinderarts-diabetologen Henk Veeze en Henk-Jan Aanstoot, die voorheen verbonden waren aan IJsselland Ziekenhuis in Rotterdam. In het centrum is de diabeteszorg voor kinderen en jongeren uit het IJsselland Ziekenhuis, het Erasmus MC Sophia en het St. Franciscus Gasthuis samengevoegd, waardoor een uniek en gespecialiseerd landelijk centrum is ontstaan. Zilveren Kruis Achmea steunt het initiatief. Bij Diabeter werken naast twee kinderartsen ook kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten en psychologen. Diabeter is betrokken bij opleiding van artsen en specialisten en bij wetenschappelijk onderzoek

Preventie
Kern van de behandeling bij Diabeter is preventie: door tijdige behandeling, de juiste behandelingsmethoden en goede voorlichting en educatie van kind en gezin is het mogelijk om diabetes onder controle te houden en complicaties te voorkomen.

"Diabetes bedreigt de toekomst van steeds meer kinderen. Zo is het aantal kinderen jonger dan 5 jaar met diabetes type 1 de laatste jaren verdubbeld. Ook krijgen steeds meer jongeren tegenwoordig diabetes type 2, vroeger ouderdomsdiabetes genoemd", aldus Henk-Jan Aanstoot. Henk Veeze voegt daaraan toe: "Diabetes is een gevaarlijke en ongeneeslijke ziekte. Bij late diagnose en/of onvoldoende behandeling kunnen 10 tot 20 jaar later ernstige en uiteindelijk vaak dodelijke complicaties ontstaan. Hoe jonger de patiënt is, hoe groter de kans dat zich complicaties ontwikkelen en hoe belangrijker goede diabetesbehandeling en -zorg dus is."

Voor de 95 ziekenhuizen die Nederland telt, is het vanwege de kosten en de benodigde voorzieningen vrijwel onmogelijk om de specialistische kennis te verwerven die benodigd is om kinderen en jongeren met diabetes optimaal te kunnen behandelen. Bovendien zijn ziekenhuizen minder ingericht op de langdurige behandeling van 15 tot 20 jaar die bij kinderen en jongeren met diabetes nodig is. Diabeter beschikt niet alleen over de vereiste specialistische deskundigheid en expertise, maar kan bovendien voorzien in de voor jonge diabetespatiënten noodzakelijke langlopende behandelingsplannen. Daarbij maakt het centrum gebruik van moderne behandelingsmethoden die hun waarde in de praktijk hebben bewezen.

Toewijding en vertrouwen
Diabeter heeft toewijding en vertrouwen hoog in het vaandel staan: de centrale rol van patiënt en ouders staat voorop, met medische supervisie en waar nodig psychosociale begeleiding door een deskundig, multidisciplinair team van specialisten. Het centrum is 24 uur per dag bereikbaar, zodat ouders en jongeren direct contact op kunnen nemen in geval van complicaties of situaties die onmiddellijk een oplossing behoeven. Ter verbetering van de communicatie met patiënten maakt het centrum in hoge mate gebruik van moderne technologie, zoals een zelf ontwikkeld elektronisch medisch dossier (door Henk Veeze) en internettoepassingen voor onder meer het verzenden van onderzoeksuitslagen en het maken van afspraken.

Onderzoek en onderwijs
Naast de zorg en behandeling van diabetespatiënten verricht Diabeter ook wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van diabetes, het voorkomen van diabetes en het verbeteren van de behandeling van deze ziekte. Dit doet Diabeter in nationaal en internationaal verband en in samenwerking met het Erasmus MC Sophia. Daarnaast is Diabeter nauw betrokken bij educatie en verzorgt onderwijs voor artsen in opleiding en artsen die zich willen specialiseren en bijscholing voor specialisten in de diabeteszorg.

Diabeter en UNite for Diabetes
Momenteel lijden wereldwijd meer dan 230 miljoen mensen aan diabetes. Dit aantal neemt jaarlijks toe met zeven miljoen mensen, waaronder veel jongeren in de bloei van hun leven. Met het huidige tempo kan dit aantal binnen 20 jaar uitgroeien tot 350 miljoen mensen. De statistieken kunnen niet langer genegeerd worden en dringende actie is noodzakelijk om oplossingen te vinden om te komen tot wezenlijke en noodzakelijke verandering! De International Diabetes Federation is daarom gestart met de campagne 'UNite for Diabetes', een initiatief dat Diabeter van harte ondersteunt. Onderdeel van de campagne is het verzamelen van handtekeningen om een VN-resolutie over diabetes geaccepteerd te krijgen en het onderwerp zo wereldwijd op de politieke agenda te zetten. Iedereen kan online tekenen op: www.changingdiabetes.nl/handtekeningen.

Changing Diabetes truck
Tekenen kan ook in de 'Changing Diabetes' truck van Novo Nordisk die de campagne 'UNite for Diabetes' eveneens ondersteunt. De truck rijdt van 4 tot 15 oktober 2006 in Nederland rond en was ook aanwezig bij de opening van Diabeter. In de truck krijgen bezoekers informatie over diabetes, de behandeling, de betekenis voor kinderen en kunnen zij de VN-resolutie ondersteunen met hun handtekening.

Voor meer informatie
Henk-Jan Aanstoot, Kinderarts-diabetoloog, Stichting Diabeter, www.diabeter.nl, mobiel 06-2037-2667 Of
Yellow Communications, Karin van Geelen, telefoon: 020-497-5615, e-mail karin@yellow-communications.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Karin van Geelen
Yellow Communications
Essenlaan 60
1161 EG Zwanenburg
T + 31 (0)20 497 56 15
M +31 (0)6 250 80 355
F +31 (0)20 497 29 39
E karin@yellow-communications.com W www.yellow-communications.com