Voor 2,5 miljoen Afghanen dreigt honger

Icco

Voor twee en een half miljoen mensen in Afghanistan dreigen voedseltekorten als gevolg van extreme droogte. Waterbronnen staan droog en het vee sterft. Partnerorganisaties van Kerkinactie en ICCO in Afghanistan zijn begonnen met het verlenen van de eerste noodhulp.

Door gebrek aan regen in de winter en lente van dit jaar zijn de oogsten van miljoenen Afghanen mislukt. Families verlaten hun huis op zoek naar werk. Vooral vrouwen zijn het slachtoffer. Sommige families voelen zich gedwongen dochters vroegtijdig uit te huwelijken, om de bruidschat te kunnen gebruiken als bron van inkomsten.

Op dit moment zijn partnerorganisaties ter plaatse plannen aan het voorbereiden voor noodhulp. Zij richten zich op noordwestelijke, westelijke en centrale regio's. Zij zullen zich inzetten voor het verstrekken van water, veevoer en projecten waarmee families inkomen kunnen genereren. Ook willen ze - samen met de bevolking - waterreservoirs en dammen bouwen, om de gevolgen van eventuele toekomstige droogtes te beperken.

'Droogte in Afghanistan is op zich niet nieuw. Maar vanwege de winter, die over anderhalve maand begint, komt deze groep mensen in grote problemen. Dit is een ramp voor dit land, dat nog herstellende is van een verwoestende droogte tussen 1998 en 2003 en van de oorlog. We beraden ons over de manier waarop we de mensen in Afghanistan kunnen bijstaan', aldus Dick Kleinhesselink, medewerker Afghanistan.

Kerkinactie en ICCO zijn lid van ACT (Action by Churches Together) en werken in Afghanistan samen met Christian Aid, Norwegian Church Aid, Church World Service Pakistan/Afghanistan, United Methodist Committee on Relief en Hungarian Interchurch Aid.