VNG blij met aanbeveling wrr voor de verbindingsstad

Vng

Persbericht

VNG BLIJ MET AANBEVELING WRR VOOR DE 'VERBINDINGSSTAD9) Het rapport 'De Verzorgingsstaat herwogen" van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) positief ontvangen. De VNG is blij dat de WRR aanbeveelt om gemeenten een duidelijke 'verbindingsopdracht' te geven.

De WRR wil dat gemeenten wettelijk en financieel in staat gesteld worden om te 'verbinden'. Verbinden is het verkleinen van sociale afstand, met als grootste opgave het verkleinen van verschillen langs etnische lijnen. Dat vraagt om lokale, op specifieke situaties toegesneden, oplossingen. Kortom: meer differentiatie in beleid. En gemeenten zijn bij uitstek geschikt om verschil te maken in beleid, aldus de WRR.

Dit gedachtegoed sluit aan bij het rapport 'Wil tot verschil' dat in juni is verschenen en het 'Manifest van de gemeenten' dat op de buitengewone ledenvergadering van de VNG op 9 november definitief wordt vastgesteld. Gemeenten vernieuwen hun bestuurs- en organisatiecultuur vanuit de overtuiging dat mensen verschil maken en niet de structuur. We noemen dit 'bindend besturen', met als uitgangspunt dat burgers intensief worden betrokken bij het bestuur van de gemeente. Wederzijds vertrouwen, creativiteit, openheid en tolerantie worden gestimuleerd. Burgemeesters en wethouders beschouwen het als hun kernopdracht om verbinding tot stand te brengen.

De WRR wil dat één instantie zich verantwoordelijk acht voor de verbindingsopdracht en daarop aanspreekbaar is: de gemeente. Die gemeente moet dan ook een grotere autonomie, meer financiële ruimte en de instrumenten krijgen om die opdracht te vervullen. Zo ligt het voor de hand om de verantwoordelijkheid voor jeugdigen niet te verspreiden over vele partijen, maar deze primair te beleggen bij de gemeente. Ook hierin ondersteunt de WRR het pleidooi van de gemeenten.

Om middelen op het terrein van kinderopvang, onderwijs en huisvesting zo te kunnen inzetten, dat ze daadwerkelijk bijdragen aan verschillende vormen van menging, doet de WRR een aanbeveling voor een gemeentelijk verbindingsbudget. Op deze wijze wordt verbinding een duidelijke gemeentelijke beleidsopdracht. De rol van de gemeente - die in de ogen van gemeenten teveel die van uitvoeringskantoor in Den Haag is - wordt zo meer eigenstandig. De gemeente ontwikkelt zich in de richting van een 'verzorgingsstad' in tegenstelling tot een verzorgingsstaat. Of beter nog: een 'verbindingsstad'. Want migranten voelen zich nog het meest verbonden met een stad, zo blijkt. 'We zijn allemaal Rotterdammers' biedt vaak een vruchtbaarder identificatieperspectief dan 'We zijn allemaal Nederlanders', aldus de WRR.

De bestuurlijke decentralisatiegedachte wordt niet alleen ondersteund door de WRR. Het Sociaal Cultureel Planbureau, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en de Raad voor Openbaar bestuur deden al eerder aanbevelingen in die richting.

Den Haag, 11 oktober 2006