Ingezonden persbericht


Persbericht 11 oktober 2006

Overheid en bouw zetten eerste stap in nieuwe samenwerking

Op 10 oktober jl. discussieerden ongeveer 70 vertegenwoordigers van lokaal bestuur uit Zuid-Holland met ongeveer 30 vertegenwoordigers uit de bouw- en infrasector, in het Provinciehuis in Den Haag, over vernieuwde samenwerking. Een primeur in Nederland op deze schaal en met dit onderwerp. "Ik wil vooral luisteren naar de problemen die het lokaal bestuur ervaart", zo stelde Van der Vossen, voorzitter van initiatiefnemer Bouwend Nederland Regio Randstad Zuid. "De tijd dat onze sector pas aan het eind van het besluitvormingsproces in beeld komt, is wat mij betreft voorbij."

Namens gedeputeerde Asje van Dijk opende Joost Schrijnen, directeur Ruimte en Mobiliteit Provincie Zuid-Holland de bijeenkomst. Hij sprak daarbij de ambitie uit dat de overheid zich zal richten op uitvoering en realisatie van bouw- en infraprojecten.

Riek Bakker (adviseur van het ministerie van VROM), Hennes de Ridder (hoogleraar methodisch en integraal ontwerpen TU Delft) en Imad Abouljoud (hoofd Bureau realisatie infrastructuur Provincie Zuid-Holland) zetten de toon voor de verdere discussie.

Overheid en bouwsector discussieerden vervolgens intensief over 3 thema's:
- intensivering van gebiedsontwikkeling en de voorwaarden daarvoor;
- ketenomkering: de marktsector veel eerder betrekken in ontwikkeling van oplossingen en daardoor kennis ontsluiten;
- randvoorwaarden voor nieuwe samenwerking aan de hand van goede en minder goede voorbeelden.

Enkele belangrijke conclusies die door zowel overheid als marktsector gedeeld werden, zijn:
- dat de regiefunctie bij complexe gebiedsontwikkeling niet per se bij de overheid hoeft te liggen;
- dat er gestreefd moet worden naar samenwerkings- of projectvormen die losgekoppeld kunnen worden van politieke dynamiek en dus duurzaam zijn;
- wel samenwerken, maar niet polderen.

Ook is de duur van contracten van soms wel meer dan 30 jaar (bijvoorbeeld bij Design, Construct, Build en Maintain) ter discussie gesteld. "De omgeving verandert veel sneller dan we met zijn allen kunnen voorzien: 30-jarige contracten zijn daardoor de basis voor juridische geschillen."

Van der Vossen stelde vast: "Samenwerking tussen gemeenten onderling, maar ook tussen gemeente en bouw kan beter. We staan voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid als keten om de schaarse ruimte in Zuid-Holland duurzaam in te richten. Voor dit doel wil onze sector de kennis en kunde van de gehele keten inzetten, terwijl dat tot op heden onvoldoende gebeurt." Het gaat Van der Vossen niet alleen om de verkorting van de tijd die het vraagt om een project, groot of klein, tot stand te brengen, het gaat hem ook om kwaliteit van het werk. "Ik zie nog te vaak dat financiële middelen efficiënter en beter kunnen worden ingezet. Ik doel daarbij op de keuze voor een aanbestedingsvorm, die op het oog de voordeligste lijkt, maar die niet de beste prijs-kwaliteitverhouding kent."

Alle deelnemers onderkenden de behoefte om op deze wijze met elkaar verder te werken aan herstel van vertrouwen als basis voor innovatie in de gehele keten. De discussie op 10 oktober 2006 vraagt om vervolg en Bouwend Nederland zegde toe hieraan gevolg te geven.

Voor de redactie:
Nadere informatie en beeldmateriaal is beschikbaar bij Inge Oosterveen
Bouwend Nederland Regio Randstad Zuid
E. i.oosterveen@bouwendnederland.nl
T. 070 315 51 66 M. 06 513 208 19


---- --