Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 11 oktober 2006

GEMEENTEN BOOS OP VAN GEEL OVER NOTITIE NIEUWE KERNCENTRALES

HILVERSUM - Diverse gemeenten zijn boos op staatssecretaris Pieter van Geel (VROM) omdat zij zonder het te weten door hem worden genoemd als mogelijke locatie voor een nieuwe kerncentrale. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Van Geel de Westelijke Noordoostpolderdijk, Moerdijk, Eemshaven, Maasvlakte en Borssele als mogelijke locaties voor een nieuw te bouwen kerncentrale. Echter geen van de genoemde gemeenten is hierover door Van Geel geïnformeerd, zo blijkt uit een reportage van het AVRO Radio 1 programma Hagensopdemiddag. "Niet chique", zo uit wethouder Ingrid Schijfes van de gemeente Moerdijk haar verbazing.

De gemeenten staan niet bepaald te springen als locatie voor een nieuwe kerncentrale. De gemeenten Eemsmond (Eemshaven), Noordoostpolder en Moerdijk zeggen op voorhand al 'nee' tegen een kerncentrale binnen hun gemeentegrenzen. Burgemeester Renkema van Eemsmond zegt expliciet dat er geen plaats is voor een nieuwe centrale in de Eemshaven. Hij zal zich tot het uiterste verzetten tegen de komst ervan.

Rotterdam (Maasvlakte) denkt niet een geschikte locatie te zijn vanwege de stad die te dichtbij ligt. Borssele vermoedt dat als zij definitief aangewezen worden als locatie, zij daar verder niets tegenin kunnen brengen. Advocaat en hoogleraar milieu en ruimtelijke ordening Niels Koeman bevestigt in de radio uitzending dit vermoeden. Hij geeft aan dat er mogelijkheden zijn voor Van Geel om lagere overheden te 'overrulen' bij blijvend verzet.

Van Geel schrijft in de brief 'Randvoorwaarden nieuwe kerncentrales' die eind september naar de Tweede Kamer werd gestuurd, dat hij de Westelijke Noordoostpoderdijk, Moerdijk en de Maasvlakte niet als de meest geschikte locaties ziet. Maar hij schrijft tevens dat op voorhand geen enkele locatie valt uit te sluiten. De staatssecretaris snapt overigens de vragen die bij de gemeenten leven maar noemt het aanwijzen van de plaatsen voor een nieuwe kerncentrale niet meer dan een herhaling van een besluit dat twintig jaar geleden al is genomen.

Uitzending: 11 oktober 2006.
Mocht u informatie gebruiken uit dit persbericht, dan graag bronvermelding gebruiken.
---