Socialistische Partij

De Wit vraagt onderzoek naar rol marechaussee bij uitzettingen

11-10-2006 * Gisteren zond tv-programma Netwerk het eerste deel uit van een reportage over de inzet van de marechaussee bij gedwongen uitzettingen. Bij steeds meer uitzettingen gaat de marechaussee mee en er worden steeds vaker dwangmiddelen toegepast. SP-Kamerlid Jan de Wit noemt de bevindingen van het programma verontrustend.

De Wit Het komt regelmatig voor dat mensen die Nederland moeten verlaten, zich tegen hun uitzetting verzetten. De marechaussees die de uitzetting begeleiden kunnen dwangmiddelen als hand- en voetboeien gebruiken als dat nodig is. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat degene die wordt uitgezet zichzelf of iemand anders verwondt. Uit de reportage van Netwerk blijkt echter dat er bij uitzettingen van alles gebeurt dat absoluut niet is toegestaan. Zo kwam een voormalige marechaussee aan het woord dat die vertelde dat verstikking wordt gebruikt om opstandige vreemdelingen rustig te krijgen. Ook werd er gesproken over vernederende fouilleerpraktijken en het slaan van mensen die zich verzetten.

Tweede-Kamerlid Jan de Wit, woordvoerder Justitie voor de SP: "Ik vind het zeer verontrustend dat bij steeds meer uitzettingen begeleiding van marechaussees nodig is en dat er steeds vaker dwangmiddelen worden ingezet. Ik wil in ieder geval van de minister horen hoe dat komt. Maar nog veel schokkender vind ik de verhalen van mensen die bij uitzettingen geconfronteerd zijn met bruut optreden en geweld door de marechaussee." Een deskundige in de uitzending gebruikte het woord `foltering' om de gang van zaken bij uitzetting te beschrijven.

De Wit heeft schriftelijke vragen gesteld aan verantwoordelijk minister Verdonk. "Ik vind het ongelofelijk dat er zonder blikken en blozen wordt gesproken over verstikking van mensen, dat is levensgevaarlijk. Alleen al daarom wil ik dat de Rijksrecherche zo snel mogelijk een onderzoek start naar misdragingen door leden van de marechaussee."