Brandbrief CNV Publieke Zaak over ontslagen thuiszorg

Cnv publieke zaak

De vakbond CNV Publieke Zaak luidt de noodklok over de werkgelegenheid binnen veel thuiszorgorganisaties. De bond heeft aanwijzingen dat veel gemeenten bij de komende aanbesteding voor huishoudelijke zorg niet volledig kiezen voor de huidige thuiszorgaanbieder. CNV Publieke Zaak stuurt daarom deze week een brandbrief naar alle gemeenten.

Het heeft allemaal te maken met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Gemeenten zijn per 1 januari 2007 verantwoordelijk voor de uitvoering van de huishoudelijke zorg die nu nog wordt uitgevoerd door de thuiszorg. CNV Publieke Zaak vindt dat de meeste gemeenten uitgaan van veel te lage tarieven. De bond spreekt in dit verband van een prijzenslag.

Ontslaggolf
Inmiddels zijn bij enkele thuiszorginstellingen ontslagen of forse bezuinigingen aangekondigd, omdat een aantal gemeenten gekozen heeft voor een andere aanbieder. Dat is gebeurd in bijvoorbeeld Barendrecht en Zwolle en het is onduidelijk of het personeel van de huidige thuiszorginstellingen hun baan kunnen behouden.

In een brief aan alle gemeenten waarschuwt CNV Publieke Zaak voor een ontslaggolf. De bond doet een beroep op alle gemeenten ervoor te zorgen dat werkgelegenheid behouden blijft. Dat kan door af te spreken dat bij de keuze voor een nieuwe zorgaanbieder, deze het personeel van de huidige zorginstelling tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden overneemt.

Landelijk sociaal plan
Verder wil CNV Publieke Zaak een landelijk sociaal plan om de negatieve gevolgen voor de werknemers bij thuiszorgorganisaties zo veel mogelijk te beperken.

Voor nadere informatie
Leon Vincken, bestuurder, 06 5185 4599
Jan Spijk, communicatieadviseur, 06 512 440 64