Ingezonden persbericht


Persbericht

Nederland kan vooraanstaande positie in de wereld behouden door versterking klinisch geneesmiddelen onderzoek

Den Haag - 11 oktober 2006 - Nederland heeft een vooraanstaande positie in de wereld op het gebied van klinisch geneesmiddelen onderzoek. Dit is mensgebonden onderzoek dat uitgevoerd wordt binnen ziekenhuizen of in huisartsenpraktijken. Om deze vooraanstaande positie te behouden en te versterken, wordt dit najaar stichting Nederland Trial Land opgericht.

Als basis voor Nederland Trial Land is een studie gedaan naar klinisch onderzoek in Nederland. Met slechts 0,25% van de wereldbevolking produceert Nederland 2,5% van alle wetenschappelijke publicaties in de wereld. Publicaties over klinisch geneesmiddelen onderzoek hebben met 23,1% daarin het grootste aandeel. In 79% van de gevallen is de Nederlandse onderzoeker de eerste auteur. Nederland hoort op dit gebied bij de top drie van best presterende landen in de wereld.

In de studie is vastgesteld, dat Nederland de laatste jaren niet of onvoldoende meedeelt in de wereldwijde groei van klinisch onderzoek met nieuwe medicijnen, vaccins en medische hulpmiddelen zoals pacemakers en kunstgewrichten. Studies, in een vroege fase van het onderzoek, met kleine aantallen patiënten groeien nog wel, maar studies in een latere fase, met grote aantallen patiënten, nemen in aantal af. Deze gaan steeds vaker naar landen in Centraal Europa, Azië en naar de Verenigde Staten.

Een gesignaleerde oorzaak voor deze teruggang is de moeizame totstandkoming van de aantallen patiënten die noodzakelijk zijn voor een grote trial. Daarnaast worden de procedures voor het verkrijgen van de nodige toestemmingen onvoldoende nageleefd. Zo wordt de termijn van zes weken voor een lokale haalbaarheidstoets (meestal inclusief advies van een Medisch Ethische Commissie) naar schatting in 70% van de gevallen niet gehaald. Ondernemingen die het onderzoek financieren voelen zich onder de zo ontstane tijdsdruk gedwongen het onderzoek te verplaatsen naar landen met de meest efficiënte procedures.

De op te richten stichting Nederland Trial Land zal zich inzetten voor het weer aantrekkelijk en concurrerend maken van Nederland voor klinisch onderzoek. Dit mede door het onderzoekpotentieel helder in kaart te brengen, netwerken te vormen tussen onderzoekers, ziekenhuizen, bedrijven en patiëntenorganisaties, procedures te versnellen en door het vakgebied klinisch onderzoek te professionaliseren.

De stichting berust op een samenwerkingsverband tussen de medisch wetenschappelijke sector, instellingen in de gezondheidszorg, gezondheidsfondsen, patiëntenorganisaties en het bedrijfsleven.



Ingezonden persbericht