Gemeente Amersfoort

Concept-Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 200

datum: 10 oktober 2006

Alice van Diepen nieuwe directeur Archief Eemland

Het college heeft gisteren, dinsdag 10 oktober, mevrouw A.M.M. van Diepen benoemd tot directeur van het Archief Eemland. Mevrouw Vvan Diepen , nu werkzaam als hoofd Verwerving en Inspectie van het Gemeentearchief Amsterdam, zal met ingang van 1 januari 2007 in dienst treden.

Na een vlot verlopen sollicitatieprocedure heeft de selectiecommissie unaniem gekozen voor Van Diepen en het college ondersteunt deze voordracht van harte.

Het Archief Eemland is het geheugen van de regio Eemland. Het archief beheert de archieven van de gemeenten Amersfoort, Baarn, Eemnes, Leusden, Renswoude, Soest en Woudenberg en van het Waterschap Vallei en Eem. Archief Eemland is ook het documentatiecentrum voor de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Het Archief wacht een flinke uitdaging met de verhuizing in 2009 naar het Eemkwartier samen met drie andere culturele instellingen waaronder de Openbare Bibliotheek.

Informatie: Esther Lans, afdeling communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 43 41 of e-mail e.lans@amersfoort.nl.

Bijgevoegd treft u een beknopt c.v. aan van mevrouw vVan Diepen.


---- --
Alice van Diepen

Curriculum Vitae

Naam: A.M.M. van Diepen
geboortedatum: 30 november 1961
burg.staat: gehuwd, 2 kinderen

Opleiding:
2006 post bachelor bedrijfskundig management, NCOI 2005 module financieel management, HKU
2002 cursus integraal management/kerncompetenties, intern 1999. cursus projectmanagement, Berenschot
1992. cursus audio-visuele media, NMV
1989. cursus wetenschapcorrespondenten
1988: doctoraalexamen geschiedenis, Universiteit van Amsterdam Afstudeerrichting: Nederlandse geschiedenis; afstudeeronderwerp: "De Alkmaarse boekhandel 1500-1650" bijvakken o.a.: museologie, kunstgeschiedenis, theaterwetenschap onderwijsbevoegdheid

Werkervaring:
vanaf dec.'00 Hoofd Verwerving & Inspectie Gemeentearchief Amsterdam

Hoofdtaak


-Verantwoordelijk voor de acquisitie van archieven en collectie(item)s en de inspectie van de documentaire informatievoorziening binnen de gemeente Amsterdam. Op het terrein van inspectie ligt een extra aandachtsgebied bij de inspectie én acquisitie van digitale archieven. Ander belangrijk speerpunt binnen mijn werk is het thema 'migranten'. Om ervoor zorg te dragen dat dit onderwerp structureel in de archieven en collecties vertegenwoordigd is, is tijdelijk extra aandacht nodig op het gebied van beleidsontwikkeling en uitvoering.

Nov.99-nov.'00 Interim directeur Zaans Museum (geopend in 1998) Verantwoordelijk voor:

-Inhoudelijk beleid, financieel beleid, educatie en participatie, public relations en marketing, sponsorwerving, personeel en organisatie.

1996-nov.'00 Hoofd museale zaken Zaans Museum
Hoofdtaak

-Intern projectleider (organisatie en inhoudelijk verantwoordelijk) museale inrichting nieuw museum -Hoofd afdeling collecties
-Ontwikkeling en formulering verzamelbeleid, collectiebeleid, tentoonstellingsbeleid -Projectleider tentoonstellingen

1989-1996 Regionaal museumconsulent Zaanstreek
Hoofdtaak: Brede ondersteuning bieden aan diverse kleine musea zodanig dat de zorg voor en de opbouw van de collecties kwalitatief goed is en meer professionaliteit in beleid en uitvoering ontstaat. neventaken:
-Ontwikkeling en fondsenwerving voor inrichting stedelijk depot -organisatie tentoonstellingen

-Vorm geven aan inhoud, beleid én promotie van een nieuw op te richten centraal museum.

1988-1989 Medewerker Afdeling Educatie en PR Frans Halsmuseum

1987 Projectmedewerker Amazone

1985 - 1986 Projectmedewerker Amsterdams Historisch Museum

Nevenfuncties:
. Lid commissie "Intercultureel cultuurbeleid" Raad voor Cultuur . Lid Provinciale Museumcommissie Noordholland . Lid Commissie Documentaire foto-opdracht i.s.m. Amsterdams Fonds voor de Kunst . Redactievoorzitter Cultuurhistorisch Tijdschrift "Zaans Erfgoed" . Secretaris Stichting IJ-Beeld (vastleggen in foto en film van veranderingen langs de IJ-oevers) . Bestuurslid Reint Laanfonds voor historische en educatieve publicaties . Lid werkgroep "Naar een nieuwe geschiedenis van de Zaanstreek"

Publicaties
. diverse publicaties in archief- en historische tijdschriften.


---- --