Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Dagelijks bestuur moet met targets komen

De deelgemeenteraad heeft donderdag 5 oktober warmgedraaid voor de begrotingsdebatten in november. Op de agenda stonden de zogeheten uitgangspuntennotities, waarin het financiële kader voor 2007 is vastgelegd met een overzicht van de knelpunten.

Verzoek van dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur verzocht de raad in te stemmen met die hoofdlijnen en aan te geven welke knelpunten gefinancierd kunnen worden uit het restant aan beschikbare middelen.

Marginale ruimte

Het algemene financiële beeld van de deelgemeente in 2007 toont slechts marginale ruimte voor aanvullend nieuw beleid, verklaart het bestuur in een brief aan de raadsleden. In voorgaande jaren is - veelal met externe middelen of eigen eenmalige inzet van de reserves - fors geïnvesteerd in projecten en nieuwe activiteiten die een structurele doorwerking hebben.

Nieuwe speelplekken als voorbeeld

Als voorbeelden worden genoemd nieuwe speelplekken (hoger onderhoudsbudget), intensivering van de jongerenaanpak, en activiteiten gericht op de economische ontwikkeling van de winkelgebieden. De uitkering uit het deelgemeentefonds kent nauwelijks groei en de mogelijkheden voor een deelgemeente om aanvullende alternatieve financiering te vinden zijn beperkt.

Stedelijke middelen

Onduidelijk is nog hoeveel extra stedelijke middelen beschikbaar komen voor bijvoorbeeld het Pact op Zuid. Om tijdig een sluitende begroting aan de raadsleden te kunnen presenteren, moet het deelgemeentelijk programma voor 2007 volledig gedekt worden uit de gelden die zeker beschikbaar zijn, aldus het bestuur.

Inhoudelijke opmerkingen

De PvdA en Leefbaar Rotterdam hadden een aantal inhoudelijke opmerkingen over de beleidsvoornemens zoals die zijn verwoord in de uitgangspuntennotities. Marco van Lent (PvdA) sprak over een hoog abstractieniveau en drong aan op duidelijke doelstellingen en prestatie-indicatoren om het effect van de uitgaven te kunnen toetsen.

Het is úw begroting!

Dagelijks bestuurder Robbert Baruch wierp tegen dat de raad zelf de gevraagde prestatie-indicatoren kan aangeven: Het is úw begroting. Maar Van Lent nam daar geen genoegen mee. Volgens hem heeft de raad door eerdere besluiten al sturing gegeven en prioriteiten aangegeven en hij vindt dat het bestuur die moet meenemen in de begroting. Toen Baruch toezegde dat laatste te zullen doen en naar nieuwe prestatie-indicatoren vroeg, noemde Van Lent
school-maatschappelijkwerk en ondernemersondersteuning. In hoeverre de doelen gehaald zijn, is volgens Baruch typisch iets voor de jaarrekening.

Targets

Ook Jan Smit (Leefbaar Rotterdam) zei targets te missen. Hij vroeg het dagelijks bestuur bij bijvoorbeeld het streven naar een eigen Centrum voor Natuur- en Milieu-educatie (CNME) in de deelgemeente Feijenoord te zoeken naar mogelijke synergie, of te wel: samenwerking met andere deelgemeenten. Baruch nam die suggestie over, ook met het oog op programma-onderdelen uit het Pact op Zuid. Misschien kunnen we, tussen Charlois en IJsselmonde, een centrumfunctie vervullen.

Voldoende vrijwilligersbudget

Celina do Patrocinio (PvdA) pleitte voor voldoende budget voor het vrijwilligerswerk. Als knelpunt was weliswaar een verhoging met 60.000 euro opgenomen, maar volgens haar is meer geld nodig. Dit jaar waren in juli alle middelen voor het vrijwilligerswerk al uitgeput, wist ze. Ze schetste dat, nu de politiek druk uitoefent op met name vrouwen om te gaan werken of langer te blijven werken, het aanbod van vrijwilligers verandert. Volgens haar zit er veel vrijwilligerspotentieel bij allochtone vrouwen, die ondersteuning nodig hebben (training, zelfontplooiing). Baruch deed de suggestie hiervoor een motie of amendement in te dienen, maar pleitte ook voor verdieping van het beleid. Organisaties zouden moeten kijken in hoeverre het vrijwilligersbudget anders besteed moet worden.

Bewonersparticipatie

Jo de Haan (PvdA) zei dat hij de ambities van het dagelijks bestuur om de participatie van bewoners te stimuleren te weinig terugzag in de uitgangspuntennotities. Er ontspon zich een discussie met Baruch over de rol van bewonersorganisaties en de aansturing en inzet van het opbouwwerk Baruch stelde voor hier een aparte discussie over te houden en kondigde aan later dit jaar met een voorstel hiervoor te komen.

Knelpunten

Aan het eind van de vergadering werd de raad gevraagd welke knelpunten wél en welke niét in de begroting moeten worden meegenomen. Op voorstel van de PvdA worden de inrichtingsplannen Hillekop en Egelantierstraat en de verhoging van het wijkbudget nog niet gefinancierd. Waarbij Marco van Lent wel aangaf deze posten mee te willen wegen bij de bespreking van het resultaat 2006. Volgens de achtmaandsrapportage, die op de agenda staat voor de raadsvergadering op 19 oktober, blijft een positief saldo over. De raad is gevraagd knelpunten aan te dragen ter besteding van het verwachte resultaat 2006.

Instemming CDA en SP

De aanwezige raadsleden (CDA en SP waren 4 oktober afwezig) stemden uiteindelijk in met de uitgangspuntennotities als basis voor de deelgemeentebegroting 2007. Al op 12 oktober moet de begroting af zijn en aan de deelraad worden aangeboden. De begrotingsdebatten zijn op 2 en 9 november.

Informatie

Voor meer informatie over het verslag van deze extra raadsvergadering en de aanstaande begrotingsdebatten kunt u bellen met de griffie van de deelgemeente Feijenoord, via telefoonnummer (010) 291 63 56.

Bij de fotos

Er zit veel vrijwilligerspotentieel bij allochtone vrouwen, die ondersteuning nodig hebben. In de extra vergadering van de deelgemeenteraad op 5 oktober kwam dit punt ook aan de orde.

(foto: spelletjesdag in Bloemhof / juni 2006)

Nog dit jaar komt er een discussie over de rol van bewonersorganisaties en de aansturing en inzet van het opbouwwerk.

(foto: bewonersparticipatie in De Peperklip, Kop van Zuid / november 2004)