Gemeente Albrandswaard



Albrandswaard legt bergbezinkbassins aan

Op steeds meer plaatsen in de gemeente Albrandswaard worden bergbezinkbassins aangelegd. In het verleden werden al twee aangelegd aan de Schroeder van der Kolklaan in Poortugaal en in het Ghijseland in Rhoon. Recentelijk werden er een tweetal nieuwe bergbezinkbassins aangelegd in de Debussystraat en in de Lijsterlaan in Rhoon. Je ziet de bassins niet want ze liggen onder de grond. Maar waarom worden deze bassins nu eigenlijk aangelegd?

Wethouder Gerard Brussaard: Bergbezinkbassins worden aangelegd om vervuiling van oppervlaktewater door overstortend rioolwater te beperken. Bij hevige regenval kan rioolwater overstorten in oppervlaktewater. Nu de landelijke milieuwetgeving is veranderd moet de verontreiniging van oppervlaktewater, door het teveel aan water dat uit het riool overstort, drastisch worden beperkt. En dat gebeurt dus met behulp van de bassins.
Maar hoe werkt zon bassin dan? Wethouder Brussaard:Bij hevige regenval gaat het overtollige water uit het riool naar het bergbezinkbassin. Deze grote betonnen bak buffert een deel van het rioolwater dat niet meer in het riool wegkan. Na de regen daalt het peil in het rioolstelsel en het rioolwater dat in het bassin zit wordt teruggepompt in het riool.

Het bergbezinkbassin slaat het water dus als het ware op totdat het riool weer water kan verwerken. Maar het bassin zorgt er ook voor dat het vuil in het water naar de bodem van het bassin zinkt. Wanneer het bassin leeg is wordt het automatisch gereinigd door de bassins leeg te pompen op het riool. Dit water gaat dan naar de waterzuivering. Het is niet helemaal uitgesloten dat er nooit meer rioolwater in het oppervlaktewater komt. Als er sprake is van extreme regenval kan het zijn dat het bergbezinkbassin ook overloopt. In dat geval stort het teveel van rioolwater alsnog over op het oppervlakte water. Maar dan is het water door de bezinking van het vuil veel minder verontreinigd, verduidelijkt Brussaard.
Komende week start de gemeente met de bouw van een derde nieuwe bergbezinkbassin aan de Landweg in Poortugaal.